Helyi hírek 2022. április 18. 16:00

Edzőterem – támogató közeg az egész családnak

Képgaléria
Edzőterem – támogató közeg az egész családnak
Az általános fittség elérése az elsődleges célja a CrossFit nevet viselő sportnak, amely bő két évtizede indult világhódító útjára. A program a funkcionális edzés alapjaira épül, miközben számos sport – így például a súly- és erőemelés, a torna, az atlétika – elemeiből merít, és Nagy Viktor edző jóvoltából egy ideje már a félegyháziak számára is elérhető. Vele beszélgettünk a WoD Factory edzőteremben, miközben keményen megizzasztotta a csoportos edzés résztvevőit.  

Miért éppen funkcionális edzés?

– Gyerekkorom óta atletizáltam. Kipróbáltam többféle sportágat, de az atlétika mindig megmaradt a fő profilnak. Kiskunfélegyházán születtem, nőttem fel és kezdtem el sportolni, majd 18 évesen Budapestre költöztem a sport miatt. Sok mindent kipróbáltam a konditeremtől a kosárlabdán, labdarúgáson, küzdősportokon át az amerikaifociig. A CrossFit termet az erőfejlesztés miatt kerestem fel, amit súlyemeléssel szerettem volna elérni, miközben készültem az edzői pályára. Mire észbe kaptam, csoportos funkcionális fitnesz és CrossTraining edzéseket tartottam. Hat-hét évvel ezelőtt alakult úgy az életem, hogy visszaköltöztem Félegyházára, és más területen kezdtem el dolgozni. Szabadidőmben kijártam a Honvéd pályára edzeni, ott futottam össze egy régi ismerősömmel, aki triatlonos szülőként megkért, hogy segítsek fejleszteni a lánya futótechnikáját. Később megkaptam a félegyházi csapatot, majd elkezdtem edzeni Csontos Piroska paralimpikonnal, és edzőként teljes állásban visszatértem a sporthoz. De már a funkcionális fitnesz és a CrossFit került előtérbe.

Miben rejlik ezeknek a viszonylag új sportoknak a népszerűsége?

– Akik engem megkeresnek, többféle motivációval teszik: van, aki fogyni szeretni, más izmosodni, a kondícióját, állóképességét javítani… Férfiak és nők, korhatártól függetlenül elkezdhetik ezt a sportot, ami elsősorban az egészségüket és a teljesítményük növelését szolgálja, örömteli „mellékterméke” pedig, hogy nagyon szép izomzatra lehet szert tenni. Ez egy kevert sportág, amiben az evezés, az ugrálókötél, a gimnasztikai gyakorlatok, a súlyemelés, a testépítés, az erőemelés gyakorlatai épp úgy jelen vannak, mint az úszás, a kerékpározás vagy a futás. Éppen ezért soha nem unalmas. És éppen ez a változatosság az, ami népszerűvé teszi sok más sport monotonitásával szemben. Másrészt a fejlődés sohasem befejezett, mindig van mit javítani önmagunkhoz képest. A gyakorlatok erő és állóképesség fejlesztésre egyaránt alkalmasak. A CrossFit és a funkcionális fitnesz között nagyon sok a hasonlóság. Utóbbinak néhány évvel ezelőtt megindult a sportággá emelése, és világszerte szövetségek alakultak azzal a céllal, hogy az olimpián is szerepelhessen. Egyébként a CrossFit-ben is van lehetősége a versenyzőknek megmérettetni magukat.

Ennek valóban van jelentősége egy látszólag szabadidős sport esetében is?

– Szerintem bármilyen sportágban küzd az ember, legalább egy versenyre érdemes elmenni, mert óriási motivációt ad. Ez persze csak a jéghegy csúcsa. Az edzőteremben ugyanis egy befogadó baráti közösséget találnak az emberek a csoportos edzéseken. Világszerte ez az egyik fő mozgatórugója ennek a sportágnak. Másrészt a kondíció, a fittség, a koordináció látványos fejlődése mellett a mentalitásban történő változás. Nem véletlen, hogy például csapatépítő tréningként is sokan alkalmazzák a páros, vagy akár kiscsoportos edzéseket. Nekem pedig óriási sikerélmény látni, amikor a segítségemmel néhány hét elteltével olyan gyakorlatokat tudnak kivitelezni az emberek, amit korábban maguk sem hittek volna.

Vidéki Zsófia két éve ment először a WoD Factory edzőtermébe. Most azt mondja, ez volt élete egyik legjobb döntése.

– Aki egyszer belép az edzőterem ajtaján, biztosan visszatér, hiszen könnyű megszeretni egy befogadó, bátorító csapatot és edzőt. Nem csak a közösség, de a napi eredmények és a fejlődés is motiváló – mondja az azóta gyönyörű izomzatra szert tevő fiatal lány, akinek példáját nem sokkal később édesanyja, Vajda Piroska is követte.

–  A világjárvány bezártsága után, a lányom, Vidéki Zsófia biztatására csatlakoztam a WoD Factory csapatához. Bár korábban is jártam edzésekre, de a funkcionális fitnesz világával egy éve ismerkedtem meg. Félve vágtam neki, főként a súlyzós edzéstől tartottam. Időközben azonban megtapasztaltam, hogy így, ötven felé is sok mindenre képes az ember. Olyasmire is, amiről korábban azt hittem, hogy én ezt biztosan nem tudom megcsinálni. Aztán mégis! Ehhez azonban kell egy olyan edző, mint Nagy Viktor, aki szakértelmével, türelmével, biztatásával mindenkiből kihozza a legjobbat. És persze kell egy befogadó közösség is. Ez egy nagy család, ahol mindenki biztatja a másikat. Bár az edzéseken van köztünk némi versengés, de az még inkább motiválóan hat az eredményre. Mert eredmény az van: jól mérhető és látható. De a legfontosabb számomra mégis az, hogy az életem része lett a crossfit, ami által sokkal kitartóbb, erősebb és remélhetőleg egészségesebb is lettem. És aminek még jobban örülök, hogy ma már nem csak a lányommal járok edzésekre, de a férjem is csatlakozott hozzánk.

T. T.
          

Kövessen minket a Facebookon is!