Helyi hírek 2022. április 6. 11:00

Betűbölcsi: Miért fontos a mell önvizsgálata?

Képgaléria
Betűbölcsi: Miért fontos a mell önvizsgálata?
A mell rendszeres önvizsgálatára hívta fel a figyelmet Surányiné Pap-Ferenc Izolda az április 5-i Betűbölcsi programján. A városi könyvtár eseményén a kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársa szilikonmodelleken mutatta be az egészséges és a beteg emlők közötti különbséget, valamint érthetően elmagyarázta az önvizsgálat menetét.

– Azért nagyon fontos a rendszeres emlővizsgálat, mert már viszonylag a fiatalabb korosztályt is érintheti az emlődaganat. Mivel magunkat tudjuk vizsgálni, ezért mindenki számára elérhető ez a fajta önellenőrzés. Ez havonta körülbelül öt percet vesz igénybe, de életmentő lehet a rendszeressége. Könnyen elsajátítható a vizsgálat menete: egy olyan tükröt keressünk, amiben torzítás nélkül látható a felsőtest. Álljunk mezítelenül a tükör elé először szemben, majd oldalról is nézzük meg magunkat. Csípőre tesszük a kezünket, majd leengedjük. Mind a két pozícióban alaposan megnézzük magunkat, hogy szimmetrikus-e a két mell, látunk-e rajta behúzódást, vagy valamiféle elváltozást.

Természetesen senkinek sem egyforma a két melle teljesen, de ha változást, vagy nagyobb eltérést látunk, mindenképpen figyelemmel kell kísérnünk a továbbiakban. Megnyomjuk a bimbókat, hogy jön-e belőle váladék, változott-e a bőrünk felszíne, érzékenyebb-e, mint máskor. Az ujjainkat laposan tartva,  körkörösen végigtapogatjuk a melleket. Egyenként felemelt kézzel is megvizsgáljuk magunkat. Majd ezeket a mozdulatokat fekve is megismételjük. Csinálhatjuk fürdés, tusolás közben is, ugyanis a szappanos, tusfürdős kezünk jobban csúszik a bőrünkön, egyszerűbb a csomók kitapintása. Ha bármiféle szokatlan dolgot észlelünk, érdemes a nőgyógyászunkat felkeresni.

Szerencsére, az esetek nagy többségében kiderül, hogy ezek nem kóros elváltozások, de ezt csak a szakorvos tudja eldönteni. Ha bármilyen kétely merül fel a szakemberben, szakvizsgálatokra fog küldeni bennünket, ahol egyértelművé válik az elváltozás komolysága. Ez lehet mammográfia, vagy ultrahangos vizsgálat. A mai orvostudomány már igen magas százalékban képes gyógyítani az ilyen típusú daganatokat, de ehhez az kell, hogy időben felfedezzük a bajt.

V. B.
           

Kövessen minket a Facebookon is!