Helyi hírek 2022. április 16. 08:00

Körkérdés: Mit jelent önnek a húsvét?

Körkérdés: Mit jelent önnek a húsvét?
A húsvét a keresztény egyház legjelentősebb ünnepe. Ezúttal arról kérdeztük a félegyháziakat, hogy mit jelent számukra ez az alkalom. Válaszadóink között akadt, aki az ünnep misztériumát emelte ki, más a családi összejövetelek fontosságát.

Szakolczai Krisztina (53)
– Számomra elsősorban a feltámadás örömét jelenti a húsvét. Mindannyian elbukunk az életünk során, de Jézus Krisztus elhozza számunkra a feltámadás, a megbocsátás örömét. Fontos, hogy olyan emberekkel vegyünk körbe magunkat, akik Jézushoz hasonlóan megtartanak, ha pedig elbukunk felsegítenek.





Hári Norbert (31)
– Nekem a húsvét a közös családi reggelit jelenti. Erre általában vasárnap kerül sor. A szülőknél kezdjük a napot, ők főtt sonkával és tojással, friss tormával, franciasalátával, zöldhagymával, friss kenyérrel, kaláccsal várnak bennünket. Mióta felnőttünk, már nem szoktunk nagy ajándékokkal készülni egymásnak, de azért egy finom csokoládéval mindenkit meglep a húsvéti nyúl.





Rigóné Kiss Éva (69)
– A húsvét számomra a legnagyobb ünnep. Az örök biztonságot, a megtartó bizalmat jelenti számomra, amit Jézus elhoz számunkra. Csodálatos érzés, amikor a templomunkban lehúzzák a húsvéti leplet és felragyog az oltárkép. Szakrális és családi ünnep is a húsvét, ilyenkor szoktunk a családdal is találkozni. Elmegyünk közösen a templomba, együtt eszik kicsi és nagy. Mi a jellegzetes húsvéti menüt szolgáljuk fel sonkával, hagymával, tojással, kaláccsal, tormával. Az unokákkal tojást keresünk, beszélgetünk, nevetünk, de ami a legfontosabb, hogy egészségben együtt lehetünk.





Benkő Zsolt (55)
– Nem vallásos családban nőttem fel a szocialista rendszerben, így az egyházi vonal nem volt meghatározó az életemben. Gyerekkoromban a húsvét a locsolkodásról szólt, amit nagyon élveztünk. Ilyenkor a rokonokat, barátokat körbejártuk, beszélgettünk, játszottunk. Már nem szoktam locsolkodni, de a családi összejövetelek kiemelt szerepet töltenek be az életemben. Nagyon jó érzés leülni néhány órára családi körben, amikor nem rohan senki sehova, egymásra figyelünk, eszünk, iszunk… Szerencsére az édesanyámmal is lehetőségünk van még együtt ünnepelni, nála a tipikus húsvéti ételek mellett mindig van körözött is.

V. B.
          

Kövessen minket a Facebookon is!