Petőfiszállás 2022. április 7. 10:00

Fákat ültettek Petőfiszálláson

Képgaléria
Fákat ültettek Petőfiszálláson
2020-ban hirdette meg az Agrárminisztérium a településfásítási programot az országfásítási program részeként, amelynek célja a vidéki települések zöldítése és környezeti állapotának javítása mellett, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési Program erdősítési támogatásait. A kormányzat célja ugyanis az, hogy 2030-ra 24-ről 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe.

A rendszerváltozás óta meghirdetett legnagyobb belterületi fásítási programban a 10 ezer fő alatti lélekszámú települések vesznek részt és településenként 10-30 fát nyerhettek el. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., valamint az Országos Erdészeti Egyesület végzi a fásítás lebonyolítását, amelyet a helyben illetékes erdőgazdaságok munkatársai segítenek.

Az országfásítási programot a petőfiszállási önkormányzat kezdeményezése mellett, többek között helyi lakosok is kezdeményezték. Az első nagyszabású fásításnál 2010-ben a Kis család, a néhai Kis István és fiai: Miklós és István is elsőként fogtak ásót, lapátot, mint ahogyan most is. A pályázaton elnyert harminc ezüsthársfából 4 a Csicsergő Óvoda előtt és annak udvarában, a további 26 db csemetét pedig a mintegy 4 hektár területű, új településrészeket összekötő út mentén ültették el.

Az eseményen részt vett Lenkei Róbert, a megyei közgyűlés képviselője is, aki jelképesen elültette a nevével jelzett, táblával feltüntetett fán kívül Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnökének jelképes fáját is. A faültetésben részt vett továbbá a település polgármestere Szász János, a bugaci KEFAG igazgatója, Fodor Mihály és kollégái, Fődi József irányításával az önkormányzat közfoglalkoztatottjai, a Csicsergő Óvoda munkatársai, Kis István és Kis Miklós petőfiszállási lakosok.

Petőfiszálláson az elmúlt években komoly fásítási programok valósultak meg. Többek között az 5-ös számú főutat összekötő bekötő út egy szakászára is több mint 100 pusztaszilfát ültettek, amelyet az önkormányzat saját költségvetéséből vásárolt – írta a
település önkormányzatának honlapja.
            

Kövessen minket a Facebookon is!