Helyi hírek 2022. április 11. 14:00

Petőfi kávé Félegyházáról – egy erős fekete, „tejföllel”

Petőfi kávé Félegyházáról – egy erős fekete, „tejföllel”
Újabb elemmel bővül a Petőfi Emlékév tiszteletére összeállított kiskunfélegyházi gasztronómiai kínálat. A Petőfi kávé április 11-én, a Költészet Napján jelenik meg az Anno Kávéház kínálatában, és ezt követően bárki számára elérhető lesz.



Gyenesné Papdi Annamária barista, a kávéház tulajdonosa elmondta, hogy jelenleg is sokfajta különleges kávét készítenek, és a kínálatot folyamatosan gazdagítják. A Petőfi Emlékévhez kapcsolódva szerettek volna egy kifejezetten Félegyházára jellemző kávéval előrukkolni, de nem talált olyan jellegzetes összetevőt, ami ehhez méltó és megfelelő alapot adott volna. Így merült fel névadóként a városhoz ezer szállal kötődő Petőfi Sándor.



– Kutatómunkába kezdtem, amihez nagyon sok segítséget kaptam a könyvtártól és a Tourinform iroda munkatársaitól. Így találtam rá például arra a forrásra, amely szerint Petőfi „tejföllel” itta a kávét. Hozzáteszem: itt nem a mai értelemben vett tejfölről, hanem a felforralt tej föléről van szó. A költő ezt tette előszeretettel a kávéjába. Egy másik forrás fűszeres mokkakávéról tesz említést. Ezt az alkoholos kávélikőr jellegű, különleges eljárással, ánizs és fahéj felhasználásával készített italt gyakran fogyasztotta a Pilvax kávéházban. Ha tehette, a mi püspökkenyerünkhöz hasonló, úgynevezett deákkenyeret mártogatott bele. A tejfölös és a fűszeres mokkakávé is felkerült az itallapunkra, kiegészítve egy Petőfi capuccinóval, aminek sajátossága a tetején álló habra fahéjból, vagy kakaóból mintázott Petőfi arckép. Valamennyi Petőfihez kötődő termékünket sötét pörkölésű kávéból készítjük – foglalta össze Annamária, aki azt is elárulta, hogy a kávékat Dobos Zsuzsanna keramikusművész által készített egyedi csészékben szolgálják fel.



Ezzel immár háromra bővült Félegyházán azoknak a helyszíneknek a száma, ahol a Petőfi emlékek nyomán járó felfedezők megpihenhetnek, és egy menü, desszert, vagy kávé elfogyasztásával is adózhatnak a zseniális költő emlékének.

T. T.

          
Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek