Helyi hírek 2022. április 30. 08:00

Mátyus Imre emlékére (1944 – 2007)

Mátyus Imre emlékére (1944 – 2007)
Mátyus Imre 15 évvel ezelőtt, április 30-án hunyt el Kiskunfélegyházán.

A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjaként meghatározó személyisége volt a civil szervezetnek. Nevéhez fűződik az egyesületi Hírlevél szerkesztése, állandóvá tétele, amelyben napjainkig tájékoztatjuk a tagságot a munkánkról.

Éveken keresztül írt a Félegyházi Közlönybe. Nemcsak megemlékezései, recenziói jelentek meg, hanem írói vénáját is megmutatta megjelent írásaiban. Sikeresen szerepelt irodalmi pályázatokon, felkarolta a tehetséges fiatalokat. Szerkesztette az Eső a homokon című antológiát, amelyben félegyházi szerzők műveiből válogatott. A '90-es évek végén hosszabb ideig rendszeres heti jegyzettel jelentkezett  az akkor még létező Kiskun Televízióban. 



Több önálló kötete is megjelent. Első könyve 2000-ben Rókatánc címmel látott napvilágot, amely huszonegy novellát tartalmaz. A 2006-ban kiadott Csavargó szél című verseskötetét egyesületünk mutatta be. Számos író-olvasó találkozó beszélgetőpartnere volt. Kiváló túravezető volt – az ő szervezésében jártuk be a Kárpát-medence tájait, ismertük meg az ott élő népek kultúráját.

Az egyesületen belül ő elevenítette fel a Társalgó kört, és vette át annak szervezését. Jól ismerte a város történetét, megírta a Kiskunfélegyházát bemutató útikalauzát, amelyet már halála után adott ki egyesületünk fia segítségével.

Kutatta a Boczonádi család történetét, többször vállalta a megemlékezést a szabadságharc őrnagyáról. Mindig voltak ötletei, javaslatai szervezetünk megújítása érdekében, amelyeket igyekeztünk megfontolni. Fáradhatatlanul vett részt a Nyugdíjasklubok és az Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetség munkájában, szerkesztette színvonalas lapjukat.

Emlékét a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület megőrzi.

Kállainé Vereb Mária
                        

Kövessen minket a Facebookon is!