Helyi hírek 2022. április 18. 08:00

El ne hervadjatok lányok!

Képgaléria
El ne hervadjatok lányok!
Évek óta üde színfoltja Félegyháza kulturális életének a Padkaporos Táncegyüttes. Hagyományőrző táncházaik, előadásaik sok embert vonzanak minden alkalommal. Ezúttal a mi kedvünkért öltöttek díszes ünneplőt, és rendeztek hamisítatlan húsvéti locsolkodást a Szakmaközi Művelődési Ház udvarán, hogy az itt készült fotókkal köszönthessük olvasóinkat húsvét alkalmával.

Amíg képek készültek a vödörnyi hidegvízzel nyakon öntött, kacagó lányokról és locsolóikról, Kasztel Antal, a táncegyüttes vezetője e húsvéti hagyomány eredetéről mesélt.

– Húsvéthétfő a magyar néphagyományban a locsolkodás napja. Ez a szokás őrzi az ősi termékenységvarázsló rítus és a keresztelés emlékét, de magában foglalja a víznek tulajdonított különleges, megtisztító és termékenységvarázsló erő hitét is. Régiesen vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték ezt a napot. Ekkor a kúthoz, vályúhoz vitték a leányokat. Persze, a locsolóversek sem maradhattak el, ezek máig népköltészetünk kedves rigmusai. A szagos vízzel, rózsavízzel való locsolkodás a két világháború között kezdett elterjedni.

A Padkaporos Táncegyüttes minden évben ápolja és továbbadja a húsvéti hagyományokat. Ez úgy kezdődik, hogy a lányok összegyűlnek, közösen tojást festenek, a fiúk pedig verseket tanulnak és azokat az énekeket, amelyekkel a lányos házhoz vonulnak. Az ünnep idején viseletben végigkövetik a háromnapos liturgiát és a körmenetet. Előfordult már, hogy húsvéthétfőn lovas kocsival, énekszóval jutottak el a lányokhoz, máskor meg a Padkaporos Házban gyűltek össze, és ott történt a locsolkodás versekkel és vödörrel. A húsvéthétfőt minden évben egy táncház zárja, aminek nagy hagyománya van már Kiskunfélegyházán.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                    

Kövessen minket a Facebookon is!