Helyi hírek 2022. április 18. 12:00

Tojások grillázsból és mézeskalácsból

Tojások grillázsból és mézeskalácsból
Mint minden ünnepnek, a húsvétnak is vannak ínyencségei. A húsvéti tojás – túllépve hagyományos szerepén – ma már a legkülönbözőbb formákban, édességként is jelen van az ünnep kellékeként. Így például grillázs és a mézeskalács alapanyagból is készülnek finom és gyönyörű húsvéti édességek. Ezekről kérdeztük a készítőket.

Ottó Beátát már ismerhetik olvasóink a Kis Timikéért rendezett jótékonysági sütivásár egyik támogatójaként: csodálatos színes, tavaszi mézeskalács tulipánokkal járult hozzá az akció sikeréhez. Akkor Betti elmesélte, hogy egy fájdalmas időszakában kezdett el a mézeskalács sütéssel, díszítéssel foglalkozni, ami mára már igazi szenvedélyévé vált. Karácsonykor, húsvétkor, ballagásra, osztálytalálkozókra, különféle ünnepekre kérik a mézeskalács finomságokat, ő pedig boldogan teljesíti a kéréseket.

Mostanság minden délutánját rászánja a tevékenységre, amit egyáltalán nem bán. A húsvét mellett itt van az esküvői szezon ideje, készülni kell az anyák napjára, és a mézeskalácsból készített tortafigurák is mind népszerűbbek. Így kapott már felkérést például Paddington mackó elkészítésére is, ő pedig igyekszik minden kívánságot teljesíteni. Az idei húsvét slágere egyébként a nyuszika és a tojás mellett a pálcikás, szív alakú nyusziarc. Betti nagyon szeret adni, így rendkívül örül annak, hogy az emberek szeretik az ő szívből készített finomságait.



A tiszakécskei Szabó Ignácné Ágnes grillázstermékeivel a Libafesztiválokon találkozhatott már a félegyházi közönség. Ágnes elmondta, hogy valamikor régen, az esküvőjükre kaptak grillázst egy rokontól, akitől később a készítés felől érdeklődött. Sokat kísérletezett akkoriban, és inkább csak rokonoknak, barátoknak készített ilyen finomságokat. Elmondása szerint az első eredményes minősítő verseny után, 2016 tájékán bátorodott fel, azután kezdett komolyabban foglalkozni a témával. Azóta a Magyar Grillázs Szövetség több lajosmizsei versenyén is megmérette magát, bronz, ezüst és aranyminősítés birtokosa is ma már.



Azt meséli, hogy a készítésnél nincsen titok, a cukrot felolvasztjuk, beletesszük a diót és formázzuk. Egyszerűnek tűnik, de természetesen nagyon sok hibalehetőséget hordoz magában. Az első és legfontosabb a gyorsaság. Nagyon fürgén kell formázni, hiszen csak akkor érhetjük el a kívánt eredményt. Kiemelten fontos például a hozzávalók megfelelő aránya, és a megfelelő hőmérséklet is. Ha például túlhevítjük a cukrot, keserű lesz a grillázs. Aki maga is kipróbálná ezt a tudományt, számítania kell arra is, hogy cseppet sem veszélytelen a tevékenység: nagyjából 200 fokos cukorral kell dolgozni, ami fokozott koncentrációt, óvatosságot és figyelmet követel.



Ágnestől megtudtuk, hogy nagyon szeretik ezt a terméket lakodalmakban, de az igazi nagyüzem szilveszterkor jön el. Akkor nagyon sok a megkeresés, de a húsvét előtti időszak is egyre népszerűbb. Nagyon szereti a szebbnél szebb grillázscsodákat készíteni, viszont másoknak csak elméletben tud segítséget nyújtani, mivel kicsiny konyhájában nem tud bemutatókat vállalni.

Z. A.
            

Kövessen minket a Facebookon is!