Kultúra 2022. április 17. 16:00

Könyvtársarok – Ökohét

Könyvtársarok – Ökohét
„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – így szól a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 52 évvel ezelőtt 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. A diák ma már az alternatív energiaforrások világhírű szakértője.



Magyarországon 1990 óta teszik emlékezetessé ezt a napot. A Petőfi Sándor Városi Könyvtár, amely 2019-ben a nemzetközi Zöld Könyvtár Díj pályázaton az öt kiemelt között végzett, küldetésének érzi, hogy többféle módon hívja fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Április 19-e és 23-a között minden nap változatos programmal várja Félegyháza lakóit.

Veliczky László fiatal kora óta a történelem szerelmese, a maják, az inkák, a piramisok és India világa varázsolta el. Ismereteit saját és könyvtári könyvekből szerezte. Április 19-én, kedden 17 órától Klíma és történelem című előadásában összegzi az olvasottakat.

Április 23-án, szombaton 9 és 12 óra között a könyvtár udvarán ökopiacot alakítanak ki. Többek között olyan mosó- és tisztítószereket vásárolhatnak, amelyek hatóanyagai növényi eredetűek és újrahasznosított műanyag flakonokba csomagolták. A húsimádók teljes szabadtartásban élt szürkemarhákból készült bioszalámit vihetnek haza.

Idén újra Palánta Pontot hoznak létre a bibliotéka bejárata mellett. Bárki elhelyezheti a kertészkedés során feleslegessé vált, de más számára még elültethető növénycsemetéjét és vihet helyette másikat.
           

Kövessen minket a Facebookon is!