Kultúra 2022. április 14. 10:00

Költészet napi Villon előadás

Képgaléria
Költészet napi Villon előadás
François Villon életéről szóló előadással ünnepelte meg a Móra Ferenc Gimnázium a költészet napját április 12-én. A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban bemutatott színdarabban az iskola pedagógusai és diákjai együtt játszották el a reneszánsz költészet kiválóságának életét zenével, tánccal, énekkel fűszerezve. A megjelenteket dr. Kása Zsuzsanna iskolaigazgató és Kovács András 11. osztályos diák köszöntötte.

Dr. Kása Zsuzsanna, a beszédében köszönetet mondott a kollégáinak és az iskola diákjainak, akik hatalmas lelkesedéssel és precizitással készültek fel a bemutatóra és ezért vastapsot kaptak a nézőktől. A játék során felszínre került Villon lázadó, polgárpukkasztó lénye, aki a kor meg nem értett alakjaként vonult be az örökkévalóságba. Halála pontos ideje és helyszíne máig ismeretlen, és még az sem tisztázott, hogy mi volt a valódi neve.

A megnyitó elején Kovács András – aki maga is novellákat, verseket ír – elmondta, hogy mennyire büszke diáktársaira, akik közül néhányan rendszeresen írnak. 2009-ben ezekből az alkotásokból már született egy saját kiadású könyv, de András és még néhány társa, tanára úgy gondolta, hogy az azóta eltelt néhány év alatt is biztosan születtek nyomtatást érdemlő költemények. A gimnáziumban 2021 decemberében egy házon belüli versenyt hirdettek, amelyre több ígéretes tehetség is jelentkezett. Ennek a megmérettetésnek az eredményhirdetését a Villon darab bemutatása előtt tartották meg. Mint mondta, nagyon nehéz dolga volt a tanárokból álló zsűrinek, mert igazán remek írások születtek. Ezért három második, és egy első helyezettet hirdettek ki. Elismerést és tárgyi jutalmat kapott Csányi Bernadett 10/B osztályos tanuló a Kellett volna című művével, Juhász Rubin Csillag 10/C osztályos tanuló, a Csokoládé illata című szerzeményével, valamint Somogyi Anna, 12/D osztályos tanuló a Kék című versével. A legjobbnak pedig Cseklye Balázs 10/A osztályos tanuló Sétálj el című művét értékelték. A beérkezett pályaművekből egy verseskötetet szeretnének kiadni a jövőben.

András köszönetet mondott dr. Kása Zsuzsannának, Sinkó Editnek, Fekete Zoltánnak, Kapusné Iván Orsolyának, Tímárné Barna Katának, akik szakmaiságukkal, empátiájukkal, ötleteikkel támogatják a könyv megszületését. Háláját fejezte ki Szabó Ildikó rajz szakos tanárnak és diákjainak, akiknek grafikái színesítik majd a kötetet. Kiemelte továbbá Rosta Ferenc alpolgármester, egykori iskolaigazgató személyét, köszönetet mondva anyagi hozzájárulásáért, amely a jövőbeni megjelenéshez járul hozzá.

V. B.
 
Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!