Helyi hírek 2022. április 17. 12:00

Titkok a levéltárból – Molnár Béla polgármesterről

Titkok a levéltárból – Molnár Béla polgármesterről
Dr. Molnár Béla Kiskunfélegyháza történetének egyik legjelentősebb polgármestere. Városunkban született 1873. január 7-én, római katolikus családba. A nemesi származású család tagjai közül többen közigazgatási pályára léptek, megtalálni köztük Félegyháza főbíráját és Torontál vármegye főszolgabíráját is. Az édesapa, Molnár István (1844–1896) szintén Kiskunfélegyháza polgármestere volt 1879 és 1888 között. A köztiszteletben álló apa bizonyára motiválta fiát a jogi pályaválasztásban.

Molnár Béla Kolozsváron szerezte meg jogi képesítését, és még joghallgató korában meg is nősült, 1897-ben vette el Csima Anna Ilonát (1876–1932), az Újtemplom első kántorának leányát. Négy gyermekük született, a korán elveszített István, illetve Margit, Béla és Anna. Molnár Béla még nem végezte el az egyetemet – hiszen oklevelét 1902-ben szerezte meg –, amikor 1897-ben a városi tisztújításon árvaszéki ülnökké választották. Munkabírása és lelkiismeretessége miatt egyre több feladattal bízták meg, az árvaszéki teendők mellett helyettes jogügyi tanácsnok lett. Erre a pozícióra az 1903-as tisztújításon választották meg véglegesen, és ekkor már helyettes polgármesteri teendőket is ellátott. 1907-ben a közgyűlés felfüggesztette Szerelemhegyi Károly polgármestert, teendőit Molnár vette át, majd 1909-ben ténylegesen is a polgármesteri székbe került. 1915-ben ismét megválasztották, második ciklusa alatt azonban a kitörő világháború, illetve korai halála miatt már nem tudott igazán maradandót alkotni.



Polgármesterként nemcsak az állam által meghatározott feladatokat látta el, de – erőn fölül – törekedett szülővárosa felvirágoztatására is. „Városmenedzserként” Félegyháza városképét máig meghatározó eredményeket ért el. Molnár hivatali idején, az ő kezdeményezésére kikövezték a városközpontot, iskolák épültek, beüzemelték az elektromos közvilágítást, és felépült az önkormányzat új palotája, a szecessziós városháza. Személyes kapcsolatot keresett vállalkozókkal, építészekkel, polgármester-kollégákkal, hogy a legkorszerűbb fejlesztéseket hozhassa haza. A fejlődés iránti vonzalmát mutatta, hogy ő volt Kiskunfélegyházán az első autótulajdonos. Tervezett közberuházásai között szerepelt vágóhíd, közkórház, amelyek azonban csak jóval később épülhettek meg.

Az agilis, ismereteit a város érdekében folyton bővítő polgármester 1915. augusztus 3-án hunyt el, mindössze 42 éves korában. Sírja az Alsótemetőben található, nevét 1945 óta az egykori Csillag utca viseli.

Brunner Attila
      

Kövessen minket a Facebookon is!