Helyi hírek 2022. április 22. 10:00

Ökohét a könyvtárban: Fenntartható életmód

Képgaléria
Ökohét a könyvtárban: Fenntartható életmód
Az április 19-23 között zajló Ökohét programsorozat elemeként a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Gáspár Zita Zsófia, a Jane Goodall Intézet munkatársa tartott előadást középiskolásoknak.

Az április 20-i esemény témáját az emberszabású majmok, mint a gorillák, a csimpánzok és az orángutánok számának vészes csökkenése, illetve életterük gyors mértékű zsugorodása adta. Ugyanakkor elmondta, hogy a kozmetikai, élelmiszer-, energetikai- és vegyiparban a ma olyan divatos pálmaolaj előállítása mennyi káros hatást ró az élővilágra. Arra a tökéletes ökoszisztémára, ahol az ember legközelebbi rokonai békében élhetnének, ha hagynánk és nem áldoznánk fel őket a kényelmünk szempontjából. Ugyanis a pálmaolaj használata anyagi szempontból kifizetődő a cégek számára, akiknek a bevétel mértéke a legfontosabb ismérv a termelésben. Az előadó a képek vetítése közben részletesen beszélt az intézet működéséről és a névadó, dr. Jane Goodall példaértékű törekvéséről a környezet és állatvédelem érdekében.

– Jane Goodall a csimpánzok életét tanulmányozta. Megfigyelései alapján át kellett értékelni az állat és ember kapcsolatát. Tanulmányai alapján rengeteg olyan viselkedési elemet talált, ami közös bennünk. Ilyen például az eszközhasználat. A csapatokban élő állatok megtanítják kölykeiknek, hogyan tudják az ágakat, köveket eszközként használni, amivel életben maradhatnak a dzsungelben. Szomorú tény, hogy napjainkban a kihalás veszélye fenyegeti őket az orvvadászat, az életterük gyors csökkenése miatt. Afrikában jelenleg három árvaház működik, ahol a családjuktól elszakított majmokat megtanítják túlélésre a vadonban. Nagyon érdekes gyakorlat, hogy ehhez fajtársaik segítségét is bevetik, akik szüleik helyett segítenek emberszabású emlősként beilleszkedni a társadalmukba, majomként viselkedni.

V. B.
            

Kövessen minket a Facebookon is!