Helyi hírek 2022. április 23. 08:00

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók: Platán Utcai Általános Iskola

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók: Platán Utcai Általános Iskola
Elérkezett az április, amikor a nagycsoportos korú gyermekek szüleinek választaniuk kell, hogy melyik általános iskolába íratják be csemetéiket. Ez olykor nehéz döntés: intézményt, osztályt, vagy tanítót válasszunk? Cikksorozatunkkal szeretnénk megkönnyíteni a döntést, így folyamatosan közzétesszük a legkisebbeket váró osztályfőnökök bemutatkozását. Most a Platán Utcai Általános Iskola két elsős tanítójának gondolatait olvashatják. 

Kovács-Goda Ágnes

– 1999-ben szereztem meg tanító-óvodapedagógusi diplomámat. 2015 óta tanítok a Platán Utcai Általános Iskolában. A 2022/2023-as tanévben a leendő 1.a osztály osztályfőnöke leszek. A pályám kezdetén 3. és 4. osztályos gyermekeket tanítottam, de óvodapedagógusi diplomám is van. Talán ezért, a 6-8 éves korosztály sokkal közelebb áll hozzám. Gyakorlatom van abban, hogy könnyítsem meg számukra az óvoda és iskola közötti átállást. Hiszem, hogy tanítani a szeretet nyelvével lehet és tapasztalatom szerint a gyermekeknél nagyon fontos, hogy partnerként tekintsek rájuk, ugyanakkor érezzék az irányító szerepemet. Figyelembe veszem azokat a kívánságokat, amelyeket szeretnének megvalósítani. Ez csakis kölcsönösen működik.



Minden egyes reggel úgy lépek be az iskola kapuján, hogy újabb célok és megvalósítandó feladatok várnak rám. A gyerekek így mindig örömmel várják az új betű vagy szám tanulását. Ennek eredményeként biztos alapokkal mennek tovább a felső osztályokba. Az iskolában anyukájuk helyett anyukájuk vagyok, legyen szó egy meghitt beszélgetésről vagy bármi másról, ami a lelküket nyomja. A tanórákon játékosan, néha viccesen, nevetgélve tanulunk, így a gyermek észre sem veszi, hogy tanul. A mese, az irodalom, az olvasás megszerettetése kiemelkedően fontos feladat nálam, hiszen az olvasás a tanulás alapja. Nagyon sokat olvasok a gyereknek, amit áhítattal figyelnek.

Úgy érzem, tanításra születtem és maximálisan elkötelezett vagyok a hivatásom iránt. Édesanyám 40 évig volt pedagógus, rengeteg tudást és tapasztalatot oszt meg velem a mai napig. Tiszta szívből hiszem azt, hogy minden gyermek különböző, és mindegyiknek meg van a maga értéke. Fejlesztésükkel az évek alatt lehetőséget adok nekik arra, hogy a különböző képességeiket kibontakoztassák. Arra nevelem őket, hogy egymást elfogadják és segítsék, ami maximális eredményt nyújtott az eddigi pályafutásom alatt. Törekszem arra, hogy szeressenek iskolába járni, „éhezzék” a tudást és jól érezzék magukat, hiszen a napjuk nagy részét az iskolában töltik. Úgy szeretem, nevelem és oktatom a gyermekeket, ahogyan elvárom, hogy a sajátommal is bánjanak. Szeretve lenni és megőrizni a gyermeki mivoltukat minél tovább! Ez a japán közmondás kifejezi a pedagógiai hitvallásomat: „Egy remek tanárral eltöltött egyetlen nap többet ér, mint ezer évnyi szorgalmas tanulás”.


Fazekas Katalin

– 1994-ben szereztem diplomát Baján, az Eötvös József Tanítóképző Főiskolán, azóta dolgozom pedagógusként. Vallom, hogy a gyermekek tanítása a legfontosabb és egyben a legszebb dolog a világon. A 2022/2023-as tanévben a leendő 1.b osztály osztályfőnöke leszek.

Szeretek gyerekekkel foglalkozni, megismertetni őket új dolgokkal. Tanítóként nagy kihívás az iskolába lépő kisgyermek tudásvágyát megőrizni, a tanulást sok-sok játékkal élménnyé varázsolni. Az első iskolai élmények meghatározóak, ezért fontosnak tartom egy szeretetteljes, biztonságos légkör kialakítását, a gyermekek minden nap vidáman lépjenek be az iskolaépületébe, boldogan töltsék itt idejüket és örömmel tanuljanak. Mindent megteszek azért, hogy egymásra odafigyelő osztályközösség alakuljon ki, amelyben fejlődhet a gyerekek önbizalma, tudása. Fontos, hogy minden gyermek felfedezze magában az igazi értékeket, barátokat szerezzen. Igyekszem mindent megtenni, hogy zökkenőmentes legyen az iskolába való beilleszkedés, életkori sajátosságaiknak megfelelő módszerekkel. Játékos feladatok, mondókák, mozgásos gyakorlatok megismerésével lépünk a tanulás útjára.



Sokfélék vagyunk, megfelelő odafigyeléssel és türelemmel minden gyermek elérheti saját tempójában fejlődve a számára kitűzött célt. Meggyőződésem, hogy minden gyerek tehetséges valamiben. A pedagógus feladata, hogy felfedezze a gyerek képességeit és megtalálja a benne lévő tehetséget. Célom, hogy megszerettessem a tanulást, biztos alapokat és használható ismereteket adjak át, váljanak nyitottá a világra, találják meg miben tehetségesek. Fontosnak tartom a szülőkkel való jó együttműködést, ami megalapozza a kiegyensúlyozott, harmonikus iskolai éveket.

Pedagógiai pályám vezérgondolatát Antoine de Saint-Exupérytől kölcsönzöm: „Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezdd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz, majd szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt.”

V. B.
           

Kövessen minket a Facebookon is!