Helyi hírek 2022. április 22. 15:00

Zambia természeti csodái

Képgaléria
Zambia természeti csodái
Zambia lenyűgöző természeti csodáiról tartott előadást dr. Tarjányi József, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja. A földrajzi szabadegyetem előadás-sorozat április 21-i alkalmán saját utazásának élményeit, képeit osztotta meg a hallgatósággal, illetve néhány általános tény is elhangzott az országról.

Zambia Dél-Afrika területén található, északról a Kongói Demokratikus Köztársaság és Tanzánia, keletről Malawi és Mozambik, délről Zimbabwe, Botswana és Namíbia, nyugatról Angola határolja. Határfolyója a Zambézi.  Fővárosa és egyben legnagyobb városa Lusaka. Az ország legfőbb iparága a mezőgazdaság, azon belül is a kukorica, búza, szója, gyapot, dohány, kávé, marha-, sertés-, baromfihús, illetve a tejtermékek előállítása jelent megélhetést sok embernek. Ezen felül a rézbányászat is meghatározó ezen a területen.

Függetlenségét 1964. október 24-én nyerte el az Egyesült Királyságtól, aminek következménye, hogy az angol az egyik hivatalos nyelv bemba, nyanja, tonga, lozi, chewa és nsenga mellett. Lakossága jelenleg 18 millió fő, a népesség gyorsan növekszik. Az országot 73 népcsoport alkotja. Kiemelt figyelmet szentelnek az állatvilág védelmére, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy több rezervátum, árvaház működik szerte a vidéken, ahol természetes környezetükben, állandó megfigyelés alatt tarthatják az orrszarvúakat, elefántokat, struccokat, impalákat, kudukat és egyéb különleges élőlényeket. A nemzeti sportjuk a labdarúgás. Az oktatás minőségében is élen járnak. Az iskola első három évben a helyi nyelvet tanulják a gyerekek, majd az angol lesz az ismeretek nyelve. Az előadó elmondta, hogy a 15 évnél idősebbek körülbelül 80 százaléka kiváló angoltudással rendelkezik. A felsőoktatási rendszerük is kiépített, anyagi helyzettől függően. Választhatnak az állami, valamint a magánoktatás között. Vallási megosztottságuk nem jelent gondot. Megfér egymás mellett a protestáns, katolikus, sámánizmus és az iszlám hívők csoportja – hangsúlyozta Tarjányi József.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!