Helyi hírek 2022. április 28. 08:00

Városszerte indulnak az építési, fejlesztési munkák

Városszerte indulnak az építési, fejlesztési munkák
Kiskunfélegyháza a következő 36 hónapban legalább akkorát fog előre lépni, mint történt az az elmúlt években. Csányi József polgármester fogalmazott így abban az évindító interjúban, amelyben a 2022-es városfejlesztési terveket is összegeztük. Azóta eltelt három hónap. Kirajzolódtak a konkrétumok, megszületett a feladatok ütemezése, egyes helyszíneken már a tényleges munkálatok is folynak. Dr. Gyuricza Gergő fejlesztési csoportvezető segítségével a városban már zajló, vagy hamarosan elinduló beruházásokkal kapcsolatos műszaki paramétereket és praktikus tudnivalókat gyűjtöttük csokorba.

Csongrádi út felújítása és parkolóépítés

A rendszeres látogatók jól ismerik a vásárok idején tapasztalható helyzetet, amikor a Csongrádi út mindkét oldali padkája parkoló személygépkocsikkal van tele. Ilyenkor az újonnan érkezőknek nem könnyű várakozóhelyet találni. Erre a helyzetre hoz megoldást az a beruházás, aminek a munkálatai már megkezdődtek és jelenleg is tartanak.



A nyílt csapadékvízárkok betemetésével 84 parkoló kialakítása történik meg a Csongrádi úton. Ez mintegy 1130 négyzetméter burkolt területet jelent. A beruházás során 250 méter hosszúságban marással, kiegyenlítő aszfaltozással és végleges, új kopó aszfaltréteg elkészítésével újul meg a meglévő aszfaltburkolat. Ez mindösszesen 1555 négyzetméter felületet és 1150 folyóméter új szegélyépítést jelent. Az útépítési munkák mellett a projekthez tartozik mintegy 230 folyóméternyi új csapadékvíz-elvezető csatorna és 11,5 méter hosszúságú, 14 négyzetméter felületű járda elkészítése is. A munkálatok várhatóan június 30-áig befejeződnek.

Pázmány Péter utca útépítése és csapadékvíz-csatorna rekonstrukciója

A belvárosban tapasztalható, főleg a piac idején fennálló parkolási problémák miatt a legfontosabb tervezési feladat a lehető legtöbb parkoló elhelyezése volt a Pázmány Péter utcában. A projekt kivitelezése „faltól falig” tart és kapcsolódik az Oskolai utcai parkoló megépítéséhez. A szilárdburkolat alatt a 60 centiméter átmérőjű csapadékcsatorna rekonstrukciója is megtörténik tisztító- és víznyelőaknákkal. Az új építésű csapadékvíz-hálózatba lesz bekötve az Oskola utcai parkoló csatornája is.



Az út építése öt és négy méter szélesen, több mint 1860 négyzetméter betonkő burkolatból készül el, az adottságok figyelembevételével. Újjáépülnek továbbá az utca változó szélességű járdái is, mintegy 170 négyzetméteren. A zeneiskola és a piac előtt kerékpártámaszokat helyeznek el. A felújított utca illeszkedni fog a megújított főtér látványvilágához. A munkálatok április 20-án megkezdődtek, és várhatóan október 31-éig lezárulnak.

Oskola utcában parkolók létesítése

Az Oskola utca és a dr. Holló Lajos utca közötti területen 54 darab parkoló épül közvilágítással, zöldfelületekkel és csapadékvíz-elvezetéssel. A nagyposta mellett megvalósuló projekt keretében létesített 34 darab 2,5 x 5,0 méteres parkolóhely személygépkocsik, 18 darab 3,0 x 6,0 méteres, növelt méretű parkolóhely a piacra érkező kisteherautók elhelyezését szolgálja majd, 2 darab 3,5 x 5,0 méter méretű parkolóállás pedig a mozgássérültek részére lesz fenntartva. A belső út 6 méter szélességben készül és szintben csatlakozni fog mind az Oskola, mind a dr. Holló Lajos utcákhoz.



A beton térkőburkolatok kiemelt és süllyesztett szegélyekkel épülnek. A két érintett utca keresztirányban összeköttetésbe kerül a parkoló által, ezzel is javítva a helyi forgalmi helyzetet. A zöldfelületekhez automata öntözőrendszer építenek ki és 14 darab lombos fát is telepítenek a helyszínen.



A projekt részét képezi a dr. Holló Lajos utcában a telek előtti járda lebontása és újjáépítése, ami csatlakozni fog a Pázmány Péter utca felújításához. Június 6-án tervezik a tényleges kivitelezési feladatok indítását, és szeptember 16-áig a befejezést.


Deák Ferenc utca, I. köz és Boca Magda-köz (Mártírok útja – Hunyadi János utcák felé) felújítása






A Deák Ferenc utca 230 méter hosszú szakaszon újul meg a Kossuth utcától, a becsatlakozó Mallár- és Boca Magda-közökkel együtt. A műszaki színvonal és kialakítás a felújított Korond utcához fog illeszkedni.



A kivitelezés során az utcában lévő parkolók, járdák, kapubejárók, zöldterületek zöme is megújul. A projekt részét képezi az iskola előtt egy buszmegállásra is alkalmas felület kialakítása, itt a peront és a gyalogos járdát összekötik. A munkálatokat május 23-án kezdik meg, és szeptember 30-áig befejezik.

Korona utca felújítása és buszöböl létesítése

A Korona utca felújítása faltól falig történik, teljes burkolatcsere mellett. A 83 méteres útszakasszal együtt megújulnak a parkolók és zöldterületek is. A beruházás érinti a Kazinczy és a dr. Holló Lajos utcai járdacsatlakozásokat is.



A jelenlegi Korona utcai buszmegállót a felújítás kapcsán véglegesen áthelyezik az 5-ös számú főútra. A projekt több mint 1100 négyzetméter útpálya és majdnem 800 négyzetméter járdafelület újraépítését tartalmazza. A munkálatok április 20-án megkezdődtek és várhatóan szeptember 16-áig befejeződnek.

Vasas-pálya

A Vasas-pályán már megépült a megye egyik legnagyobb freesytle bmx és rollerpályája, jelenleg pedig a komplex sportpark kialakításának előkészületei folynak. Az extrém sportpálya az Országos Bringaprogram keretében elnyert támogatásból és a város által nyújtott önerőből épült meg. A beruházás elkészült, már használható, és – tette hozzá Gyuricza Gergő – örömmel látják, hogy sokan használják is. Hamarosan az ünnepélyes átadóra is sor kerül.



A TOP Plusz forrásból elnyert 600 millió forintos támogatás felhasználásának tervezésekor – a megkezdett tematikát folytatva a területen – továbbra is az aktív, sportos gyermekek és felnőttek tartalmas szabadidő eltöltésének igényét tartják szem előtt. A Vasas-pálya újjászületik című projekt részét képezi egy ligetes, zöldnövényzetben gazdag park játszótérrel és felnőttek számára is elérhető szabadidős sporteszközökkel.



Lesznek ügyességi elemek görkorcsolyásoknak, egy kombinált sportpálya, futópálya, KRESZ-park a gyerekeknek, és még egy kutyás ügyességi pálya is. Mindezt padok, mosdó, kamera- és öntözőrendszer, világítás és egy szánkózódomb teszi teljessé. A beruházás várhatóan 2022 végén indul, a kivitelezés 8-10 hónapot vesz igénybe.

Zöld város folytatása a Kossuth utcán

A belváros tovább szépül címmel 917 millió forint támogatást nyert a város TOP Plusz forrásból.



Ez az összeg a kisposta és környéke közterületeinek újjászületését teszi lehetővé a Kossuth utca Körpatikától az Ady Endre, illetve a Dózsa György utcáig terjedő szakaszán, mindkét oldalon.



A felújítás érinti a Venezia-udvar belső részének és játszóterének, a Kocka játszótér és parkjának, valamint az ezekhez átvezető utcáknak a rendezését.



A térköves, sétányszerűvé alakított utcák, az új burkolatok, a közvilágítás rendbetétele, ivókutak és utcabútorok mellett a zöldnövényzet rehabilitálása is hozzájárul a változáshoz.

Bölcsőde

40 év után új önkormányzati bölcsőde épül Félegyházán.



A 28 férőhelyes, több mint 500 négyzetméter alapterületű létesítmény a Móravárosban, a Csanyi úton épül és 2023-tól fogadja a legkisebbeket.

Zöldmező-lakótelep, Péteri út építése (Csanyi út – Kocsis Pál utca között)

A beruházás során szilárd burkolatot kap a jelenlegi földút egy szakasza. Az új, méretezett aszfaltburkolatú útpályaszerkezetet több mint 65 méter hosszúságban, mintegy 360 négyzetméteren építik meg.



Az egyszer egy forgalmi sávos út 4,5 méter széles lesz, és mindkét oldalán 1,25 méter szélességben stabilizált padkát alakítanak ki. Az útpálya mindkét oldalán árok készül a csapadékvíz elszikkasztására. A munkakezdést május 16-ára tervezik, és várhatóan június 30-áig lezárul a kivitelezés.

Lezárások, átmeneti kellemetlenségek

Az építésekkel, átalakításokkal összefüggésben elkerülhetetlenül lesznek útlezárások, átmeneti közlekedési változások, zaj- és porhatások… – szögezte le dr. Gyuricza Gergő. A fejlesztési csoportvezető szerint a lakosságot elsősorban az érintett belvárosi – így a Pázmány Péter, a Korona és a Deák Ferenc – utcákban folyó munkálatok és az ezekből adódó kellemetlenségek érintik majd a legérzékenyebben. A felújítás idejére többek között parkolóhelyeket kell megszüntetni, ami további kellemetlenségek forrása lehet, azonban – fogalmaz a csoportvezető – az eredmény remélhetőleg mindenkit kárpótol majd. A kivitelezők is azt remélik, hogy a félegyháziak belátják: a néhány hónapos átmeneti kellemetlenség nem nagy ár azért, hogy utána évtizedekre rendezett utcák és megfelelő számú parkoló álljon rendelkezésre.



A határidőket illetően Gyuricza Gergő fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy azok az építőipar jelenlegi bizonytalan, nyersanyag- és munkaerőhiánnyal terhelt helyzetére tekintettel lettek megállapítva. Számoltak azzal, hogy az említett okok és az időjárási körülmények kedvezőtlenül befolyásolják a munkák befejezését. Optimális esetben a közölt határidőknél hetekkel korábban befejeződhetnek a munkák, azonban a jelenlegi helyzetben erre biztos ígéret nem adható. Az azonban leszögezhető, hogy mindenki abban érdekelt, hogy a munkák mihamarabb befejeződjenek és az érintett közterületeket a lakosok újra használatba vehessék. Ennek érdekében mind az önkormányzat munkatársai, mind a kivitelezők mindent megtesznek.



Amennyiben a folyó munkákkal kapcsolatban bárkinek észrevétele, kérdése van, keresse bizalommal a polgármesteri hivatal fejlesztési csoportját akár személyesen, akár a városi honlapon megadott elérhetőségek bármelyikén.

Tóth Timea


Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!