Helyi hírek 2022. április 24. 10:00

Félegyházán is megfigyelhetjük a 2022-es év madarát

Félegyházán is megfigyelhetjük a 2022-es év madarát
Városunk parkjait, a környék ligetes erdőit járva gyakran hallunk egy bizonyos, talán az alábbi szótagokkal legjobban jellemezhető „klü-klü-klü” hangot. Ennek gazdája a 2022-es évben az év madarának választott harkályféle, a zöld küllő (Picus viridis).

Borítókép: Orbán Zoltán – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Ez a madár kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tavaly meghirdetett online szavazásán. Tavaszi séták alkalmával, akár városunk parkerdejében is láthatjuk a zöldtollú madarat, amelynek fején piros sáv húzódik. Röpképe elnyújtott, mondhatni hullámzó. Bár kíváncsi, mégis olyan elővigyázatos, hogy jószerivel csak hangja árulja el hollétét.

A költés helye odvas fákba vájt odú, amit a szülőpár más egyedekkel szemben territoriálisan védelmez.

A zöld küllő érdekessége táplálkozását tekintve, hogy gyakran keres fel hangyabolyokat, amelyekből úgynevezett szondázó mozdulatokkal módszeresen táplálkozik. Csőrével mélyen a bolyba hatol, majd a nyelve végén található szarutüskével – aminek alsó része ragadós – szedegeti ki az ott élő hangyákat és bábokat. Természetvédelmi státusza védett.

Mindenképpen érdemes kirándulásaink alkalmával nyitott szemmel járni, hiszen számos hasonló különlegesség él még a közvetlen környezetünkben.

Tarjányi Lili
              

Kövessen minket a Facebookon is!