Helyi hírek 2022. április 23. 12:00

Örökös Ökoiskola lett a Mezgé

Örökös Ökoiskola lett a Mezgé
Örökös Ökoiskola címet kapott a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium. A címről és a mögötte álló munkáról Rózsa Pál, az intézmény igazgatója számolt be lapunknak.

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium közös pályázatán az iskoláknak lehetőségük nyílik megpályázni az ökoiskola címet. Ehhez számos kritériumnak meg kell felelni, mint például a környezetvédelemre való nevelés beépítése a tanmenetbe, az egészségtudatos gondolkodás megismertetése a diákokkal, a fenntarthatóság elve alapján történő oktatási anyagok elsajátítása. Törekednünk kell az ökolábnyomunk csökkentésére, amihez elengedhetetlen a társadalmi szerepvállalásunk. Ehhez szükséges a diákjaink közreműködése is. Intézményünk mindezekre nagy hangsúlyt fektet: programozható a fűtésrendszerünk, napelemes paneleket helyeztünk el az épületeinken, a tangazdaság energiaszükségletét megújuló forrásokkal oldjuk meg. Energiatakarékos nyílászárókat szereltettünk be, újrahasznosított papírokat vásárolunk nyomtatóinkba, fénymásolóinkba.

A gyerekek étkezését a termőföldtől az asztalig elv alapján oldjuk meg, ami azt jelenti, hogy a tangazdaságunkban megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket kínáljuk a diákjainknak. Adalék- és műtrágyamentesen, növényvédőszerek csökkentésével műveljük földjeinket. Biológiai módszerrel védekezünk és komposztálunk. A földmunkák időpontjait egy meteorológiai állomás segítségével határozzuk meg, ami képes az aszálykár előrejelzésére, a talaj nedvességtartalmának, valamint a levegő páratartalmának megállapítására.

Szabadidős és sportrendezvényeink szervezésénél is fontos szempont a környezettudatosság. Kenu- és kerékpártúrákat szervezünk, a lakosságot is bevonjuk programjainkba. Ilyen a például a népszerű szüreti felvonulásunk. Ezen kívül mezőgazdasági képzéseket szervezünk, és szakmákat is elsajátíthatnak nálunk a felnőttképzésünknek köszönhetően. Jövőbeni terveink között szerepel a Magyarországon őshonos állatfajok állományának növelése, fajátszótér építése, egy állatsimogató megépítése, aminek segítségével a félegyházi gyerekek közelebb kerülhetnek, jobban megismerhetik a szürkemarha, rackabirka, mangalica, nóniusz, vagy épp a kisbéri félvér fajtákat – foglalta össze a cím elnyeréséig vezető hosszú utat az igazgató.

V. B.
               

Kövessen minket a Facebookon is!