Helyi hírek 2022. április 25. 08:00

Tovább folytatódik a parkerdei majálisok hagyománya

Tovább folytatódik a parkerdei majálisok hagyománya
Két év kihagyás után idén újra találkozhatunk május 1-jén a Parkerdőben.



Korábban is előfordult már, hogy több éven át nélkülözték a félegyháziak a majálist, ami végül 2015-ben visszakerült megszokott helyére, a Parkerdőbe. Csányi József polgármester megnyitó beszédében akkor egy hagyomány felélesztéséről beszélt.






Abban az évben adták át a kilátót, és mindenki élvezte, hogy végre ismét nyüzsgés tölti meg az erdőt. Bár az akkori időjárás nem volt felhőtlen, a félegyháziak így is több ezren választották a majálist programjuknak. Újra rotyogott az étel a bográcsokban, élvezhettük a fúvószenekar zenéjét, a gyerekek felszabadult futkosását, a felnőttek pedig nyugodt szívvel terítették le plédjüket a tisztáson.



Felvonultak a mazsorettek, bemutatót tartottak a tánccsoportok, a sportegyesületek, és minden olyan volt, mint valamikor nagyon régen.



2016-ban folytatódott a hagyomány. Akkor ezen a napon ünnepeltük az anyák napját is, és – a korábbi szokásokhoz hűen – ismét a fúvószenekar zenéjére ébredt a város. Reggel a főutcán menetelt a zenekar, muzsikával ébresztve és a majálisra invitálva a városiakat.



Felállították a májusfát is, amit Kátai Tibor vezetésével kicsik és nagyok jókedvűen körbetáncoltak. A nap folyamán a sport és a mozgás kapott főszerepet, az este fellépője pedig Takács Nikolas volt.



2017-ben a majálissal egyidőben a parkerdei motocross pályát is felszentelték, ugyanekkor első versenyét is megrendezte a Kiskunfélegyházi Motoros Sport Egyesület. A pályát és a motorosokat Balla Péter Barnabás pálos atya áldotta meg.









A majális a megszokott kiváló hangulatban telt, színpadi produkciók váltották egymást, este Vastag Tamás, a Hahó együttes és Kasza Tibor szórakoztatta a közönséget.






2018-ban a majális eseményei más-más helyszínt kaptak. Az eddigi kistisztás programjait és a színpadot is áthelyezték a nagytisztásra, ahol nagyobb a tér. Szükség is volt erre, ugyanis a Neoton Família nagykoncertjére érkezők megtöltötték a nagytisztást.



2019-ben nem volt kegyes az időjárás
a majálishoz, de a szeles, hűvös idő sem szegte a látogatók kedvét. A megszokott kiváló hangulat jellemezte az eseményt, ahol az ismert programelemek mellett a Bikini, a Unique, este pedig a TNT zenekar adott koncertet.

2020 és 2021 majális nélkül telt el. S bár tavaly nyáron igyekeztek egy piknikkel pótolni az elmaradt eseményt, a Covid két közösen töltött május elsejétől is megfosztotta a félegyháziakat.



Ilyen előzmények után nem csoda, hogy az idei programot talán a szokottnál is nagyobb várakozás övezi. Keresztes Tünde kulturális referenstől megtudtuk, hogy a szervezést már tavaly ősszel megkezdték, ugyanis a nagy előadókat szeptember-októberben le kellett foglalni dacára annak, hogy akkor még sejteni sem lehetett milyen szabályok lesznek ilyenkor életben.



Most pedig végre ott folytatódik a parkerdei majálisok hagyománya, ahol 2019-ben félbemaradt, így újra együtt ünnepelhet Kiskunfélegyháza a kis- és nagytisztáson.

Szokás szerint reggel 8-kor ébresztővel köszönti a városlakókat a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar, 10 órakor pedig a Parkerdőben folytatják a muzsikálást. Ezt követi Csányi József polgármester köszöntője, majd kezdetét veszi a mulatság. Láthatja a közönség az idén 30 éves Kiskunfélegyházi Mazsorett Együttest, majd hagyományőrző műsorszámok következnek.



Mint minden évben, idén is lesz májusfaállítás, néptáncbemutatók, aprók és nagyok tánca. Fellép a Silver Step, itt lesz Dj Dominik, aki mindenkit bemelegít az esti koncertre. Végül a Dolly Plusssz élő nagykoncertjét élvezheti a közönség táncosokkal és látványos műsorral.



A kistisztás programjai közül kutyás bemutatók, íjászat, trambulin, ugrálóvár, vidámpark vár mindenkit. Keresztes Tünde hangsúlyozta: idén több gyermek arcfestő és lovastanya érkezik, így bizonyosan sorra kerül minden érdeklődő kisgyermek, legyen szó arcfestésről, lovaglásról, vagy kocsikázásról. A kutyamenhely is képviselteti magát néhány lakójával, őket adományokkal is segíteni lehet a helyszínen. A programot sportegyesületek bemutatói és kirakodóvásár is színesíti. Mindezek mellett a motorok szerelmeseit a cross és enduro pályára várják 13 órától egy látványos bemutatóra.



Idén is indulnak buszjáratok a Petőfi-lakótelep – Szent János-tér – NT Kft. útvonalon 9:30, 13:00 és 16:00 órakor, míg vissza 13:30, 16:30 és 20:30-kor a Szalai Busz Kft. jóvoltából.

Z. A.

Fotó: Gubu Zoltán, Fantoly Márton,
Kiss Gabriella, Kürti László, Messzi-Szabó Gábor
                      

Kövessen minket a Facebookon is!