Helyi hírek 2022. május 2. 08:00

Tavaszi hírnökök

Képgaléria
Tavaszi hírnökök
Az évszakok körforgásában a növények számára a tavasz az új kezdet. Ilyenkor rajtol a természet, hogy élőlényei megfussák az élet folytonos nagy versenyét, ami aztán az alkalmazkodás és a kiteljesedés diadalában győzedelmeskedik.

A tél elköszöntével megjelennek a földből éppen csak kibúvó, leginkább alacsonyan maradó, többnyire tiszta, finom színekben pompázó, az évek múltával kisebb-nagyobb foltot képező tavaszi virágok. A néhány hetes virágzás után, a nyári meleg megérkezésével többségük visszahúzódik a földbe, vagy az utánuk érkező magasabb nyári virágok alá bújik. Csupán néhányuknak adatik meg, hogy – védett helyen – szép lombozattal díszítve ott maradhassanak a nyári virágok között. Ilyenek például a haranglábak vagy az évelő nefelejcsek.

A kerti évelőágyak kialakításánál élvezetes játék tudatosan felhasználni a növényeknek ezt a térben és időben ilyen változatosan zajló életciklusát. Bátran élve ezzel a sokszínűséggel előbb-utóbb észre fogjuk venni, hogy a növények milyen jó partnerei egymásnak ebben a küzdelemben. Többségük az évek folyamán egyre növekvő telepet képez, de pompázatos virágözönükkel más-más időben mutatják ezt meg nekünk.

A városközpontban járva április végén láthattuk így a fehér leánykökörcsint, a zöldessárga kutyatejet, a halványlila tarackoló lángvirágot, az égkék évelő nefelejcset, a világítóan fehér erdei szellőrózsát, vagy a pirosas korai tulipánt.

Nagy Ágnes
városi főkertész


Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!