Helyi hírek 2022. április 27. 16:00

A városközponti öntözőrendszerre kapcsolják a Móra-téri közparkot

A városközponti öntözőrendszerre kapcsolják a Móra-téri közparkot
A Móra-tér közparkja csaknem húsz éve épült, már akkor is korszerűnek számító körültekintéssel. Az igényes burkolatú széles járda-kerékpárút, a színes virágkiültetések, a zöldfelületeket ellátó öntözőrendszer – mind méltó környezetet, műszaki hátteret nyújt a kedvelt Angyalos kútnak és Markolt György szobrászművész Móra Ferencet ábrázoló különleges köztéri szobrának.



A park jelenleg a közüzemi vízhálózatról kapja a növények öntözéséhez szükséges vizet, ami jelentős mennyiségű és mindezért bizony jelentős költségigényű is. A most is tapasztalható tavaszi virágpompa érdekében a parkot idén már mintegy két hónapja rendszeresen öntözik – tudtuk meg Nagy Ágnes városi főkertésztől.



A szakember elmondta azt is, hogy 2020-ban átadott Zöld város projekt során kiépített városközponti öntözőrendszer tervezésénél már gondoltak arra, hogy majdan ez a rendszer lássa el többek között a Szent István-téri közparkot és a Móra-teret is. Az előbbi viszonylag kis területű – tehát kevesebb vízigényű – és közvetlenül kapcsolódik az átépített zöldfelületekhez, ezért ezt már tavaly rákötötték az új öntözőrendszerre.



Ez a rendszer a kórház és a strand vízellátása során keletkező úgynevezett szürkevizet használja, ezért korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Ráadásul felhasználását – mind időben, mind mennyiségben – folyamatosan igazítani kell a két intézmény vízszükségletéhez.



Az öntözőrendszerek üzemeltetési feladatait ellátó Félegyházi Városfenntartó Kft. 2021-ben folyamatosan figyelte a vízfogyasztás alakulását, mind a parkban, mind a Zöld város projekt területén. Az így szerzett tapasztalatok ismeretében kerül sor az idén a Móra-tér zöldfelületeinek is a rendszerre kötésére.



A munkák első lépéseként fejezték be a közelmúltban annak az út alatti védőcsőnek a lerakását, amelyen keresztül hamarosan összekötik a Hősök parkjából induló, több mint egy kilométer hosszú ellátó vezetéket a Móra-téren már sok éve működő öntözőrendszer gerincvezetékével.



Ezt majd egy átgondolt programozás követi, ennek eredményekét fejeződik majd be a Móra-téri park öntözésének a városközponti zöldfelületeket ellátó öntözőrendszerbe történő integrálása. A várakozások szerint ezzel a nagymértékben környezetbarát megoldással nemcsak költséghatékonyabb, hanem üzembiztosabb is lesz a park öntözése – tette hozzá a főkertész.


 

Kövessen minket a Facebookon is!