Helyi hírek 2022. április 28. 16:00

Körkérdés – Merre tovább a középiskola után?

Körkérdés – Merre tovább a középiskola után?
Május 2-án, hétfőn sok ezer középiskolás fiatal elindul a felnőtté válás rögös útján. Elkezdődnek az érettségi vizsgák, amiknek eredményei nagyban befolyásolják majd a diákok további terveinek alakulását. Körkérdés rovatunkban a végzős diákokat kérdeztük távlati céljaikról.

Rácz Dominik (18)
– A Szegedi Tudományegyetemre magyar-angol szakra jelentkeztem. Úgy érzem, hogy ezzel a végzettséggel tudok segíteni olyan embereken, akik számára a nyelvi nehézségek leküzdése a továbbjutásuk záloga az életben. Tanítani is szeretnék, de egy ilyen szakpárral nagyon sok lehetősége van az embernek elhelyezkedni a munkaerőpiacon.






Tímár Bálint (19)
– Középiskola után felvételt szeretnék nyerni a Neumann János Egyetemre, és munkát is keresek majd, hogy fedezhessem a kiadásaimat. A sportban való fejlődésem is kiemelt szerepet tölt be terveim között: nagy álmom, hogy bekerüljek a kézilabda-válogatottba.





Tálas Miklós (18)
– Érettségi után munkakeresést tervezek, hogy megalapozzam a jövőre vonatkozó terveimet. Mellette a nyelvtanulást sem hanyagolhatom el, mert az a kulcsa a külföldi munkavállalásnak.





Haticza Máté (18)
– Az érettségi vizsgák után a KÖZGÉ-ben maradok további egy év technikumi képzésen. Ez idő alatt fotográfus tanfolyamot tervezek elvégezni, aminek segítségével megvalósíthatom álmaimat és elérhetem a kitűzött céljaimat.






Salma Benjámin (19)
– A Constantinumban vagyok végzős növendék. Mivel eddig is egyházi intézményekbe jártam, a sikeres érettségi vizsga után egyházi főiskolán szeretnék továbbtanulni. Az elmúlt években a zene nagyon fontos szerepet töltött be az életemben. Jelenleg zenei promoterként, jegyárusként dolgozom, ennek kapcsán néhány közismert személyt is megismerhettem. Ezeket az emberi kapcsolatokat szeretném elmélyíteni a jövőbeni sikeres együttműködés érdekében. Nyáron a barátnőmmel koncertekre, fesztiválokra tervezünk elmenni. 





Barát Fanni (19)
– Az érettségi után szeretnék egy évet kihagyni az egyetem előtt. Ebben az időszakban, pékségben vagy kávézóban szívesen vállalnék munkát. Ezt követően külsőépítész mérnöki képzésre fogom beadni a jelentkezésemet, majd megszerezve a mesterdiplomát, belsőépítész szeretnék lenni. Jó lenne lakberendezést és generálkivitelezést is tanulni. Hatéves koromtól ezek az álmaim. Kisgyermekként nagyon szerettem házakat rajzolni, amikor építkeztek a szüleim, az elkészült tervrajzokat igyekeztem lemásolni, megfejteni a jelöléseket. Családi kirándulások közben is csak az épületeket figyelem, amik lenyűgöznek.





Varga-Gácsi Patrik (18)
– Az érettségi vizsgákat követően visszaköltözöm Norvégiába, ahol egy évet a munkára fogok szentelni. Azért gondolom így, mert bár kint nőttem fel, de úgy érzem, vissza kell rázódnom az ottani közeghez, illetve a nyelvismeretemet is szeretném felfrissíteni. Két év múlva pedig informatikai szakirányon gondoltam továbbtanulni.  





Rácz Renáta (18)
– A Pécsi Tudományegyetemre szándékozom menni, ahol festészetet tanulnék. Abban reménykedem, hogy ezzel a végzettséggel tudok majd színházakban dolgozni, mint kellékes, vagy díszlettervező. Szeretnék festőként is érvényesülni, de az is érdekelne, ha az épületek, lakások falait dekorálhatnám megrendelésre.





Szabó Boglárka (18)
– Az érettségi után egy grafikusképzésen fogok részt venni, majd szeretnék a szakmában elhelyezkedni, még többet tanulni a gyakorlatban is. A grafikusképzésre épül a tervező grafikus szak is, azt is jó lenne elvégezni.





László Kitti (18)
– A Szegedi Tudományegyetem a képi ábrázolás szakot tervezem elvégezni. Illusztrációtervezést szeretnék tanulni, hogy utána tetoválóművész lehessek. Már az egyetem alatt is szívesen tetoválnék egy saját géppel. Örülnék, ha egy szalonban is kapnék munkát, ahol a mentoromtól elleshetném a fogásokat, trükköket. Nagyon tetszenek a körvonalas alkotások, csupán egy-két színnel megspékelve. Amikor papíron gyakorlom a rajzolást, akkor is ilyen művek születnek.




Szabó Ernő (18)
– Már végeztem esztergályosként, jelenleg érettségire készülök. Mellette folyamatban van egy CNC-programozói képzés is. A végzést követően szeretnék a szakmáimban dolgozni, valamint tervezem a szakoktatáshoz szükséges diploma megszerzését is.  





Sztojka Sándor (20)
– Most érettségizem, majd szeretnék egy pénzügyi számviteli ügyintéző képzést is elvégezni. Úgy gondolom, hogy ennek a tudásnak a birtokában könnyebb lesz majd a saját vállalkozásomat beindítani. Festő az első szakmám. Ingatlanok adásvételével is szívesen foglalkoznék. Mivel a testvérem is az építőiparban fog elhelyezkedni, azt sem tartom kizártnak, hogy összefogva, közös üzletet vigyünk majd a jövőben.





Sultis Fanni (18)
– Pincérnek tanultam korábban, de nem tervezem, hogy ebben a szakmában dolgozzak. Szeretném megszerezni az érettségit, hogy lehetőségem nyíljon pszichológia szakon tanulni az ország egyik egyetemén. Leginkább a gyermekpszichológia érdekel.





Szilágyi Violetta Hajnalka (18)
– Eladóként végeztem és jelenleg az érettségire készülök. A vizsgák után összeköltözünk a barátommal, aki még szintén tanul. Üzletvezetői képzésre terveztem a jelentkezést, de ehhez gyakorlat is szükséges. A következő lépés, hogy keresek egy munkahelyet, ahol a gyakorlati időmet is el tudnám tölteni.





Takács Norbert (24)
– Most fogok eladóként végezni, de már megvan a burkolói szakmám is van. Az építőiparban szeretnék elhelyezkedni, akár mint generálkivitelező. Boltban eladóként semmiképpen nem szeretnék dolgozni, inkább a magam ura kívánok lenni.





Szabó János (20)
– Közszolgálati ügyintézőként végzek idén, ebben a szakmában szeretnék elhelyezkedni. Még nem terveztem a továbbtanulást, egyelőre munkát szeretnék találni, aztán jövőre talán beiratkozom egy felsőoktatási intézménybe.





Keserű Imre (19)
– Közszolgálati ügyintézőként fogok végezni. Nagyon örülnék, ha lehetőségem adódna egy közszolgálati szervnél, mint például a NAV, vagy a rendőrségnél elhelyezkedni. Gondolkodtam azon is, hogy valamilyen vállalkozást elindítok, hiszen 25 év alatt még adómentes is lennék. A jövőben jó lenne valamelyik főiskolára jelentkezni, de ebben még nem döntöttem.

V. B.
             

Kövessen minket a Facebookon is!