Sport 2022. április 26. 15:00

Sakkverseny Vadász László emlékére

Képgaléria
Sakkverseny Vadász László emlékére
Április 23-án, szombaton a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban rendezték meg a Vadász László Memorial „Rapid Open” Sakk Emlékversenyt. Az ünnepélyes megnyitón a fővédnök, Csányi József polgármester üdvözölte a megjelenteket, a város, a megye, sőt, az országhatáron túlról is érkezőket, akik a városunkban született olimpiai bajnok kedvenc sportjának művelésével tisztelegtek emléke előtt.

Tanács István, a Bács-Kiskun Megyei Sakkszövetség elnöke, a Kiskunfélegyházi Honvéd Testedzők Köre Sakkszakosztály vezetője örömmel nyugtázta, hogy a fiatalok mellett néhányan a nagymester korosztályából is fognak játszani. Vadász László a játékkal szülővárosában ismerkedett meg, de minősítést már Budapesten kapott, ahová családjával 12 éves korában költöztek. Legnagyobb sikere az 1978-ban, Buenos Airesben rendezett sakkolimpián szerzett bajnoki cím, amit Portisch Lajos, Ribli Zoltán, Adorján András, Sax Gyula, Csom István társaságában ért el. Győzelmük akkor sakktörténelmi pillanat volt, megtörték a szovjetek hegemóniáját, pontelőnnyel bajnokok lettek. Korábban sokszor azonos ponttal is, mindig csak a dobogó második fokára léphettek. Kiskunfélegyháza városa büszke lehet arra, hogy (a játék időpontjában) a verseny névadója az egyetlen olimpiai bajnok, aki városunkban született.

Iványi Ferenc főrendező, programigazgató a verseny megálmodója bemutatta a létesítményt, örömét fejezte ki, hogy a sportcsarnok fennállása óta először, otthont adhat egy ilyen „csendesebb” eseménynek is.

Seres László főbíró szabályismertetése, a nevezés lezárása és a számítógépes párosítási jegyzék elkészítése után elindultak a sakkórák a meghirdetett két csoportban, összesen hatvanhatan kezdték meg a játékot.

A verseny sportszerűen, zsűriesemény nélkül zajlott, az eredményhirdetésre a tervezett időben került sor. A díjazottaknak a serlegeket, érmeket és ajándékokat Simon Zoltán sportszervező és Iványi Ferenc programigazgató adta át.

A versenyt a Dél-100 Kft támogatta.

Eredmények:       

„A” OPEN csoport FIDE RAPID Minősítő Nemzetközi Verseny

Vidéki Sándor – nemzetközi mester – Paks
Volosin Vladimir – nemzetközi mester – Szentes
Csendi Balázs – Miskolc

„B” csoport, nem minősítő, versenyengedély nem szükséges

Litavecz Gábor Dr. – Kunszállás
Faragó Gergő Levente – Kiskunfélegyháza
Turcsányi Mátyás         – Kiskunfélegyháza

A verseny résztvevői között különdíjak is kiosztottak.

Zárszavában Iványi Ferenc megköszönte a részvételt, bejelentette, hogy a napközben kapott elismerő nyilatkozatok megerősítették abban, hogy a versennyel hagyomány teremtődött, jövőre is várják a sakkozókat, mindenkinek további jó egészséget és sportsikereket kívánt. A sok fiatal versenyző nevezése bizonyítja, hogy a sakkjátéknak van utánpótlása, tehát van jövője.

Részletes eredmények a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnok Facebook-oldalán olvashatók.

Iványi Ferenc                         


 

Kövessen minket a Facebookon is!