Helyi hírek 2022. április 29. 15:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Madarason ülésezett a megyei közgyűlés

Képgaléria
Madarason ülésezett a megyei közgyűlés
Évtizedes hagyomány már, hogy a megyei közgyűlések üléseit Bács-Kiskun megye különböző településeire szervezi az önkormányzat, ugyanis ilyenkor tudnak a közgyűlési tagok megismerkedni a különböző régiókkal, valamint a vendéglátó településsel.

A megyei közgyűlés soron következő ülését, április 29-én pénteken tartották Madarason. A bizottsági ülések után a közgyűlés tagjai egy perces néma főhajtással megemlékeztek a tavaly elhunyt Rausch Sándor közgyűlési alelnökről a madarasi temetőben, sírjára a megemlékezés virágait közösen helyezték el. Egy másik szomorú momentuma is volt a közgyűlésnek, hisz tegnap, dr. Svébis Mihály a megyei kórház főigazgatója elhunyt. A doktor úrra a közgyűlés megkezdése előtt emlékeztek csendben a résztvevők.

A Művelődési Házban megtartott rendezvényen előterjesztések, tájékoztatók szerepeltek a napirenden, ahol a közgyűlésnek Balla Csaba, Madaras polgármestere mutatta be a települést és a kiváló helyi termékeket. A Madaras és környéke Méhész Egyesület mézeit, Tóka-Juhász Hajnalka levendulás finomságait, valamint a Mándity hús hentes termékeit is megkóstolhatták a vendégek és az önkormányzat által termelt őrölt paprikát kaptak ajándékba a megyei döntéshozók.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Rideg László tájékoztatta a közgyűlést a két testületi ülés közötti ügyekről, majd beszámolt a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról. Előterjesztésében kérte a 2022. évi költségvetés önkormányzati rendelet és közbeszerzési szabályzat módosítását, amit a közgyűlés egyhangúan megszavazott.

Az Országgyűlés 2021. január 1-től a megyei önkormányzatok feladatává tette a falu-, és tanyagondnoki képzés szervezését. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat döntésével több megye együttműködésében is felvállalta ezt a feladatot, mivel a falu-, és tanyagondnokok felelősségteljes munkájára megyénkben kiemelten nagy szükség van. Az első képzés után már sikeres vizsgát is tettek a szakemberek.

Ezt követően fogadta el egyhangúlag dr. Bajmócyné dr. Balázs Tímea megyei jegyző beszámolóját a közgyűlés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal 2021. évi tevékenységéről.

A napirendek közt Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetőjének előterjesztését, beszámolóját tárgyalta meg a közgyűlés. Az ügynökség fő feladatai közé tartozik az uniós pályázatok koordinálása, lebonyolítása. 2021-ben a tervezett 136 terület- és településfejlesztési program (TOP) helyett 146 pályázatot zártak le sikeresen, több mint 16 milliárd forint értékben.

A Magyar Falu Programban szintén ilyen sikeres évet tudhat maga mögött az önkormányzati cég. A tervezett 45 helyett 77 pályázatot tudtak sikerre vinni, több mint 1 milliárd millió forint értékben, amely tovább gazdagítja Bács-Kiskun településeit.

Gaál József a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021-es tevékenységéről számolt be. Feladataik között kiemelt fontossággal bír a megye gazdaságának fejlődéséhez szükséges feltételek biztosítása, a vállalkozások naprakész tájékoztatása. A tavalyi év a járvány a kamarai tevékenységekre is rányomta a bélyegét, de ezek ellenére is sikerekről számolhatott be az elnök. Elkészült, a megyében hiánypótló kiadványként egy pályaorientáció füzet, az Ágazati Kalauz. Tavaly 77 rendezvényt szervezett a kamara, mintegy 4000 fő részvételével, amelynek fele online formában zajlott le. Továbbra is működtetik a Kiváló Bácskai Termék tanúsító védjegyüket, amit az elmúlt évben is több tucat bácskai termék nyert el.

A közgyűlés tagjai ezt követően tájékoztatót hallgattak meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának tavalyi tevékenységéről, Gáspár Ferenc megyei elnök előadásában. A feladatokat hét körzetközpontban és az igazgatóságon látják el, ahol 12-en dolgoznak referensi, adminisztratív munkakörben. A falugazdász hálózat jelenleg 56 főt foglal magába.

2021. január elsején lépett életbe az új, őstermelők családi gazdaságáról szóló törvény. Kivezették az őstermelői kártyát és helyébe lépett az őstermelői nyilvántartás. Szolgáltatásaik között szerepel a talajlaboratóriumi vizsgálat, illetve a tápanyag gazdálkodási terv elkészítése is. Meghatározó feladata a kamarának, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsen a gazdálkodókkal annak érdekében, hogy minél több információt el tudjanak juttatni számukra.

Mészáros Márta, a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója, néprajzos muzeológus és múzeumpedagógus tartott tájékoztatót a kiskunok történetéről és az újkori kiskun kapitányokról. Bemutatkoztak a közgyűlés előtt a jelenlegi és az emeritus kiskun kapitányok.

Dr. Demeter András és Szabadi István közgyűlési tagok az április 3-i választásokon a parlamentbe jutottak, így a tagságukról összeférhetetlenség miatt lemondtak, pótlásukra a jelölőszervezeteknek 30 napja van.

A közgyűlés a hagyományoknak megfelelően egy faültetéssel zárult. Madaras egyik szépen gondozott közterén egy hársfát ültettek el, ezt követően pedig egy nagyon ízletes birkapörköltre invitálták meg a házigazdák a közgyűlés tagjait.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!