Sport 2022. május 2. 17:30

Hadak útján a Koppányok, töretlenül a hagyományőrzés útján

Képgaléria
Hadak útján a Koppányok, töretlenül a hagyományőrzés útján
Március 19-én, a Történelmi Hadi Akadémia meghívására Dinnyés Gyula és Kis Mónika részt vettek a Katonai Hagyományőrző Konferencián, Visegrádon. A színvonalas rendezvényen előadást tartottak hazánk jeles hagyományőrzői, és kutatói, többek között dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, Zsolnai Gábor, a Történelmi Hadi Akadémia vezetője, Lucza Gyula építész, dr. Baczoni Tamás, a katonai viseletek kutatója. Az előadások után kerekasztal beszélgetés formájában lehetőség nyílt a hadi hagyományőrzéssel és történeti ismeretekkel kapcsolatos tudásanyagok és tapasztalatok cseréjére.

Március 19-én elindult a szabadtéri versenyszezon is, és elindultak a szabadtéri versenysorozatok, kvalifikációs versenyek sora is. Március 19-én Ráckevére látogattak a Koppányok a Ráckeve Serege ÍSE által szervezett Kerekerdő Tavaszi Íjászversenyre, ahol a célok többsége 2D és 3D cél volt, 24 célállomáson.

Eredmények:

Vadászreflex íjjal: Zoboki Csenge 1., Tamáskovics Gyula 10.,

Modern pusztai íjjal: Bicskeiné Csányi Mária 3., Keserű Szilvia 10., Szeibert Imre 15. helyen végzett.

Április 16-án a Koppányok legaktívabb versenyzője, Bicskeiné Csányi Mária kalandvágyból részt vett a Lajoskomáromi Tréfás Örömíjász Versenyen, ahol egyaránt született üröm és öröm is. Üröm a pályakialakításnak köszönhető hatalmas vesszőveszteség, öröm pedig a szél és dermesztő hideg ellenére is kiharcolt csillogó ezüstérem.

Április 23-án elindult a Dél-Alföldi Régió Történelmi Versenysorozata, Kiskundorozsmán. A Dorozsmai Íjászok Baráti Köre egy színvonalas, sokak szerint nehéz pályát építettek, igazodva a későbbi kvalifikációs versenyek nehézségi fokához.

Eredmények:

Vadászreflex íjjal: Zoboki Csenge 2., Balanyi Sándor 2., Tamáskovics Gyula 5.,

Modern pusztai íjjal: Bicskeiné Csányi Mária 1., Kövecses Zsuzsanna 4., Szólya Imre 5., Keserű Szilvia 8., és Szeibert Imre 11. lett.

Április 24-én, az előző nap fáradalmait még nem kipihenve, de annál nagyobb elszántsággal Sándorfalván versenyzett a Koppányok csapata. A Sólyompróba elnevezésű versenysorozat első állomásán vettek részt a Sándorfalvi Nádastó és Szabadidő Parkban.

Eredmények: Zoboki Csenge 1., Bicskeiné Csányi Mária 2., Szeibert Imre a középmezőnyben végzett.

Április 27-én, a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával a Koppányok vezetői, edzői és önkéntesei utaztak Komáromba, a Csillagerődbe. 2021-ben fejeződött be a Csillagerőd felújítása, és 2021. októbere óta fogad látogatókat a csodálatosan felújított, monumentális erőd. Korszerűen és interaktívan kialakított múzeumi körülmények között fogadják a látogatókat mintegy 7000 négyzetméteren.

Április 30-án a Sólyompróbák második állomása következett Hódmezővásárhelyen, a Hódmezei Őrzők szervezésében, a Téglagyári Tanösvényen.

Eredmények: Zoboki Csenge 1., Bicskeiné Csányi Mária 2., Keserű Szilvia 8. helyen végzett.

Május 1-jén a Turul Koppány Íjászai HSE teljes csapata a Félegyházi Parkerdőben lépett a „hadak útjára” és teljesítette küldetését a Majálison. A kistisztáson felállított lőpályákon fogadtuk a hagyományőrzés és íjászat iránt érdeklődőket, eddig soha nem látott létszámban. Folyamatos sorban állás volt az íjászfolyósokban, és egyszerre 4-5 Koppány lövette az érdeklődő kicsiket és nagyokat 3 éves kortól 80 éves korig. Óriási élmény a reménytelen alapállásból kiindulva a sikeres lövés utáni széles mosolyt látni és örömöt hallani. Lövető pályabontás után az esti edzőtermi kipakolás után nagyon fáradtan, de a munka végezte utáni jóleső elégedettséggel ültünk le a Fürdőszálló lépcsőjén, miután becipeltük az utolsó vesszőfogót táblát is: a küldetés teljesítve, töretlenül, fáradságot nem ismerve megyünk tovább a hagyományőrzés útján! 

Az íjászok hagyományos köszöntése szerint: Huj-huj-hajrá!

Kis Mónika
Koppány íjász

                

Kövessen minket a Facebookon is!