Helyi hírek 2022. május 4. 08:00

Petőfi-díjban részesült Tóth Imre Gyuláné

Petőfi-díjban részesült Tóth Imre Gyuláné
Petőfi-díjban részesült Tóth Imre Gyuláné, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnökségi tagja április 23-án. A rangos díjat Mezőberényben, a Petőfi Emlékhelyek Nemzetközi Találkozóján vehette át az egyesületben kifejtett aktív és kreatív munkájának elismeréseként Kispálné dr. Lucza Ilonától, a társaság ügyvezető elnökétől, aki kifejtette:


Fotó: Mezőberény Város Önkormányzata

– Sok éven keresztül hatékonyan tevékenykedett a rendezvények sikeréért, azok szervezésében – különösen Kiskunfélegyházán – megbízhatóan és felelősségteljesen vett részt. Iskolaigazgatóként vállalta a társasági és elnökségi tagságot, rendszeresen részt vett az egyesület programjain, városát, mint jelentős Petőfi-emlékhelyet, méltósággal képviselte. Igyekezett jelet hagyni városa tisztelgő látogatásának, minden alkalommal koszorúzott az aktuális Petőfi-helyszíneken, ezt megtette határon túli szakmai kirándulásokon is. Követendő példát hagyott az ifjúságra, igyekezett kellő tartalommal is megtölteni az ifjakat is érintő programokat. Fontos volt számára, hogy diákjaiban kellő tiszteletet és érdeklődést ébresszen Petőfi iránt, és az iskolában megerősítse a félegyházi kötődést, valamint a Petőfi-kultuszt. Mindezek mellett Kiskunfélegyházán aktív szerepet vállalt és vállal a Petőfi-emlékőrzésben.


Fotó: Mezőberény Város Önkormányzata

Tóth Imre Gyuláné kérdésünkre elmondta, hogy szinte az átadás pillanatában szerzett tudomást róla, hogy ezt a díjat neki ítélték oda, nagyon meglepődött és nagyon meghatódott.

– Nagy öröm is ért, hiszen Kiskunfélegyházán Fekete János bácsi után én kaptam meg ezt az elismerést, amit alkalmanként és nagyon ritkán adományoznak.

Tóth Imre Gyuláné Kiskunfélegyházán született, iskoláit is helyben végezte. Petőfi iránti mélységes tisztelete már gyermekkorában megmutatkozott. Visszaemlékezése alapján naponta kétszer a Petőfi-szobor és a Hattyúház előtt vezetett az útja iskolásként, ami szintén meghatározó momentum volt gyermekéveiben. Ahogyan fogalmazott: Petőfiről mindig szó volt környezetében.

Kezdetektől pedagógusnak készült. Az élet úgy hozta, hogy ott lehetett később pedagógus, ahol a nagy előd, dr. Mezősi Károly igazgató, Petőfi-kutató is évtizedeken át dolgozott, és ahol édesapja is végzett. 1975-ben tanárként, majd 17 év után, további 20 évig igazgatóként vett részt a Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola, a mai Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium életében. Az iskola a Petőfi-hagyományok ápolásában mindig is kimagasló szerepet vállalt.

A nyugalmazott igazgató hozzátette, hogy az intézményben a hagyománytisztelet, a Petőfi tisztelet ma is nagyon magas fokú és példaértékű. Ez az iskola kapuján belépve kézzelfogható. Számos rendezvény, közösségi esemény segíti és segített egykoron is a diákoknak közelebb kerülni a névadóhoz. Ilyen volt a Petőfi Nevét Viselő Középiskolák Országos Találkozója vagy a Kárpát-medencei Petőfi Nemzeti Diákszínjátszó Fesztiválok, de ide sorolhatók az iskolai, városi ünnepségek, évfordulók is, amelyekről mindig megemlékeztek az intézményben. Jelentősnek ítéli meg a segesvári, fehéregyházi kapcsolattartást, ami csaknem 25 éve van jelen az intézmény életében, testvériskola-kapcsolatot alakítottak ki a segesvári magyar Líceummal. A kapcsolat azóta kötelék lett, majd elkötelezettség. Ennek köszönhetően minden év március 15-e táján közösen ünnepeltek és ünnepelnek a félegyházi diákok a segesváriakkal, az ottani magyarsággal. Petőfihez és a szabadságharchoz kapcsolatos programmal készültek, készülnek évről-évre. Ilyenkor egy busznyi diákkal utaztak, utaznak ki és az út során minden Petőfi-emlékhelyet is meglátogattak. Ide sorolhatók még a rendhagyó irodalom- és történelemórák is országosan elismert kutatók részvételével.

Az Országos Petőfi Sándor Társasággal 1985-ben került kapcsolatba, amikor Mezőberényben rendezték a Petőfi Nevét Viselő Középiskolák Országos Találkozóját, ahová az iskola diákjait kísérte el. Akkoriban már a diákönkormányzat munkáját is segítette, az iskola tagja volt a Petőfi Társaságnak. Az esemény után rendszeressé vált kapcsolata a társasággal. Fekete János, az országos társaság alapítója, elnökségi tagja javaslatára Kiskunfélegyháza képviseletére elnökségi tagnak választották. Nagyon megtisztelőnek érezte a feladatot és örömmel vállalta. Azóta, csaknem 20 éve egyéni tagja a társaságnak és jelenleg is elnökségi tagja. Feladata elsősorban Kiskunfélegyháza Petőfi-kultuszának képviselete, a találkozók segítése, és minden, ami Petőfihez és városunkhoz kapcsolódik.


Fotó: Mezőberény Város Önkormányzata

Tóth Imre Gyuláné elmondta, hogy a Petőfi 200 emlékév kapcsán nagyon sok városi kezdeményezés és rangos esemény látszódik a tervekben. Több intézmény is kérte már segítségét, támogatását: többek között a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a Kiskun Múzeum is számít több mint 50 éves tapasztalatára. Hozzátette: a könyvtár, a múzeum, az önkormányzat, volt iskolája, a mai Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium, a Tourinform Iroda. Bárki, aki Petőfi ügyben kérte és kéri segítségét, ő mindig szívesen áll rendelkezésre, hiszen aki ismeri, az tudja, hogy a Petőfi-ügy iránt igazán elkötelezett. Kedvenc Illyés Gyula idézettel folytatta:

„Dörmögj, testvér, egy sor Petőfit,
köréd varázskör teremtődik.”

– Hiszem, hogy a Petőfi 200 kapcsán ez a varázskör itt, Kiskunfélegyházán is újra megvalósul a diákoknál, a lakosoknál, intézményeknél. Hiszem, hogy ez így lesz és majd 2023 végén, a Petőfi-emlékév zárásakor erről így számolhatunk be – tette hozzá.

Szerinte a legfontosabb, hogy Petőfi szellemiségét Kiskunfélegyházán tovább őrizzük. Büszke arra, hogy szépen ápolja városunk a Petőfi hagyományokat. A közösségek, a Petőfi nevét viselő intézmények, az önkormányzat, a múzeum, a félegyházi magyar és történelem szakos tanárok mind-mind nagyon sokat tesznek azért, hogy ez a tisztelet fennmaradjon.


Az esemény videós összefoglalója itt nézhető meg.

Z. A.
               

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek