Helyi hírek 2022. május 5. 11:00

Betűbölcsi: A születés hete

Képgaléria
Betűbölcsi: A születés hete
A május 3-i Betűbölcsi programja a születés hete jegyében zajlott a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat és a Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében. A városi könyvtár eseményén Néma Attiláné, Ella dúla a pozitív szülésélmény megteremtéséről beszélt, Boldis-Molnár Anna baba- és gyermekhordozási tanácsadó pedig a hordozás előnyeiről tartott előadást a különféle kendők, hordozóeszközök bemutatásával.

Ella dúla elmondta, hogy az utóbbi időben a kórházak jobban odafigyelnek a nők szülésélményének pozitív irányba való befolyásolására. A jogszabály is lehetővé teszi az apukáknak a szülés alatti jelenlétet, de arra is lehetőségük van, hogy kivehessék a részüket a bőr, vagy ahogyan náluk nevezik, a szőr kontaktusból. Ennek akkor van jelentősége, ha az anyuka császármetszéssel hozza világra a kisbabáját. A szakember kiemelte, hogy az első, körülbelül két órának nagy szerepe van a gyermek és a szülő kapcsolatának kialakításában. Ekkor érintkezik a baba először a külvilág ingereivel, jótékony baktériumaival.

Boldis-Molnár Anna négygyermekes édesanya, aki a harmadik baba születését követően ismerkedett meg a hordozókendő használatával. A szakember a különböző fajta kendők és hordozók bemutatásával szerette volna megkedveltetni a jelenlévőkkel a hordozást. Kihangsúlyozta, hogy nemcsak a legkisebbek esetében használhatók a kendők, hanem a nagyobbaknál is a kényelmet szolgálhatják egy hosszabb séta, vagy kirándulás során. A kendők anyagát, fajtáját korosztály szerint csoportosíthatjuk. A csecsemőknél a szövött, vagy rugalmasabb anyagból készülteket ajánlja, amik gyengéden körülölelik a kicsik testét. Ezeket elöl, hátul, vagy oldalt, a csípőnek támasztva alkalmazhatjuk. A nagyobbaknál a formázott kendők jöhetnek szóba, amiből már nézelődhetnek a babák, de ugyanakkor biztonságosan tartják a gerincet. A kendők rögzítését is két csoportba osztják: az egyik, amit speciális csomókkal kell odaerősíteni a testünkhöz, míg a másik fajta már el van látva egy beépített csattal. Ezeket hevederrel lehet méretre állítani.

V. B.
               

Kövessen minket a Facebookon is!