Helyi hírek 2022. május 10. 14:00

In memoriam Kovács Imréné (1943-2022) könyvtáros

In memoriam Kovács Imréné (1943-2022) könyvtáros
Május 9-én vettünk végső búcsút Kovács Imréné könyvtáros kollégától.

Borítókép: Gyermekkönyvtári krónika – 1997
Kapus Krisztina, Regéci Márta és Kovács Imréné


Mezőtúron született, 1961-ben az ottani városi könyvtárban kezdte pályafutását. Könyvtárosi szaktanfolyamot és főiskolai végzettséget szerzett. Katonatiszt férjével Kiskunfélegyházára költöztek és 1974-től dolgozott a kiskunfélegyházi városi könyvtárban, nyugdíjba vonulásáig, 1998-ig.

Mintegy negyed századot töltött el a Hattyúházban, s végezte a hálózati – módszertani könyvtáros feladatait. Nagy szakmai tapasztalattal látta el munkáját a város kül-, és belterületén működő könyvkölcsönzőknél és fiókkönyvtáraknál, valamint a városkörnyéki községek könyvtárainál. Feladata volt a könyvtárak szervezeti és működési feltételeinek szakmai ellenőrzése, gyakorlati segítségnyújtás.



Luczó József gépkocsivezetővel szervezte a város és térsége könyvkölcsönzőinek könyvcseréjét, kapcsolatot tartott a községi tanácsok vezetőivel. Közreműködött a Platán és a Darvas iskola fiókkönyvtárainak létrehozásában, működtetésében. Munkájában kiemelten fontosnak tartotta a tanulóifjúság olvasóvá nevelését, könyvtárhasználati vetélkedőket, több mint 40 író-olvasó találkozót szervezett számukra. Pályájának utolsó öt évében gyermekkönyvtárosként dolgozott, nagy szeretettel, szakmai hozzáértéssel látta el feladatait.

Mindig lelkesedett, kezdeményezett, aktívan részt vett a könyvtár életében. Szerette a természetet, szívesen kirándult. Szabadidejét olvasással, kertészkedéssel töltötte.

Munkáját 1998-ban városunk Kiskunfélegyháza Város Közművelődéséért-díjjal ismerte el.

Búcsúzunk szeretett kollégánktól. Emlékét megőrizzük!

Kállainé Vereb Mária
ny. könyvtárigazgató és munkatársai
              

Kövessen minket a Facebookon is!