Helyi hírek 2014. november 8. 09:30 Forrás: Petőfi Népe - MTI

Továbbra is tart a pocokinvázió, irtani kell

Továbbra is tart a pocokinvázió, irtani kell
A pocokinvázió megakadályozása érdekében többlet rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását engedélyezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a növényvédelmi szükséghelyzetre tekintettel - a határozatról az élemiszerlánc-felügyeleti hatóság tájékoztatta az MTI-t.



Mint arról korábban a Petőfi Népe is beszámolt: jelentősen túlszaporodott az idén a mezei pocok, elsősorban az ország déli és középső részein. Magyarországon három, mezei pocok elleni rágcsálóirtó készítménynek van állandó engedélye, az Arvalin LR-nek, a Polytanolnak és a Delunak. A Redentin75RB-t csak szükséghelyzeti engedély birtokában lehet használni.

A NÉBIH az ország déli megyéiben és középső területein május 30.–július 31. között engedélyezte a szer használatát a kalászosok és a repce védelmére és már akkor jelezte: ha a rágcsáló tovább szaporodik, akkor az engedélyt módosítják. A hivatal most mérlegelte a mezei pocok elszaporodását, a rágcsáló betelepülésének mértékét az őszi vetésű területekre, ennek alapján hozzájárult, hogy a mezőgazdasági felhasználók a korlátozó intézkedések betartása mellett nagyobb mennyiségben alkalmazhassák a Magyarországon nem engedélyezett készítményt a kártevő további elszaporodásának megelőzésére.

A Nébih határozatában az idei évre eddig kiadott 800 tonnán felül most további 400 tonnányi Redentin75RB forgalomba hozatalához és felhasználásához járult hozzá. A méreg alkalmazására kizárólag mezőgazdasági földhasználók kapnak engedélyt, ehhez regisztrálniuk kell a területileg illetékes Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságain. A regisztrált termelők a készítményt november 1-jétől jövő év február 28-ig alkalmazhatják szántóföldi, kertészeti kultúrájú területeken, illetve mezőgazdaságilag nem művelt területeken, 15 megyében. A határozat szerint a kezelés kizárólag növényvédelmi szakmérnök felügyeletével történhet.

Fotó: illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!