Helyi hírek 2022. május 9. 14:00

Használt mobiltelefonokat gyűjt a városi könyvtár

Használt mobiltelefonokat gyűjt a városi könyvtár
Dobd be hozzánk a régi mobilod! – ezzel a jelmondattal gyűjti a használaton kívüli mobiltelefonokat a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár. Az ezekből kinyert fémek felhasználásával kevesebb nyersanyag kitermelésére van szükség, így a környezetvédelem jegyében támogathatjuk a gorillapopulációk élőhelyének megóvását is.

A félegyházi könyvtár is csatlakozott a Passzold vissza, Tesó! kampányhoz, amelyet a Jane Goodall Intézet szervez. A kampány célja, hogy összegyűjtsék a háztartásokban használt, de már használaton kívüli mobiltelefonokat. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltánércet Afrikában, veszélyeztetett fajok – gorillák és csimpánzok – élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, így a használaton kívüli mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtik.

A könyvtár munkatársai arra kérnek mindenkit, hogy nézzen körül otthon, keresse elő a régi mobilokat, és dobja be a könyvtár bejáratánál, a ruhatár mellett elhelyezett dobozba. 

G. E.

              

Kövessen minket a Facebookon is!