Helyi hírek 2022. június 4. 08:00

Amikor a Sixtus-kápolna mennyezetfreskója elfér három és fél négyzetméteren

Amikor a Sixtus-kápolna mennyezetfreskója elfér három és fél négyzetméteren
A félegyházi gyökerekkel rendelkező Benkő Szandra már tizennégy éve Ausztriában él és dolgozik. Szandra nemrégiben kirakott egy három és fél négyzetméter alapterületű, 18 ezer darabból álló puzzle-t, ami a Sixtus-kápolna mennyezeti freskóját ábrázolja. Nemrégiben itthon járt, Kiskunfélegyházán, a szeretett szülővárosában. Akkor találkoztunk és beszélgettünk hobbijáról.






Milyen volt az első találkozásod a puzzle kirakóval?

– Hétéves lehettem, amikor kaptam egy 300 darabos puzzlet. Nagyon megtetszett a kirakózás, de aztán a tanulás, a munka mellett egyre kevesebb időm volt rá. Néha megvettem egy-egy különleges darabot, amit néhány nap, vagy hét alatt összeraktam, de igazán a pandémia időszaka hozta meg a rászánt időt és energiát. Ez kikapcsolja az agyamat, megnyugtat egy munkával teli nap után.






– Milyen kirakókat kedvelsz?

– Főként azokat, amelyeken festmények, emberek, városok vannak. Egy internetes áruházban találtam rá a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóját ábrázoló darabra, ami nem kevesebb, mint 18 ezer darabból áll. De itt még nem állok meg, mert egy dzsungel témájú képet is találtam azóta sok szép színes állattal. Ez 33.600 darabból áll, a kirakása még várat magára.






– Hogyan látsz hozzá egy ilyen nagyszabású projekthez?

–  
Először kiválogatom a kép széleit alkotó elemeket. Ezeket viszonylag egyszerű megtalálni, de kétségkívül ehhez is nagy türelemre van szükség. A maradékot színekre, kivehető formákra válogatom szét. Ha a keret elkészült, könnyebb átlátni a teljes képet, és kitölteni az élénk színekre, alakokra válogatott darabokkal. A kirakott képrészleteket apróbb egységekre osztottam, és összeragasztottam. Így kezelhetőbbé vált a kép.



– Mekkora összerakva a puzzle és mennyi időbe telt elkészíteni?

– Körülbelül három és fél négyzetméter. Nincs ekkora fölösleges tér a lakásomban, így a dobozában, szépen elcsomagolva tárolom. Körülbelül fél év volt mire elkészült, de voltak nagyon aktív időszakok, és olyan is, amikor alig, vagy egyáltalán nem foglalkoztam vele.



– Mivel foglalkozol, amikor éppen nem kirakózol?

– A Szolnoki Főiskolán turizmus-vendéglátás szakirányon szereztem diplomát, így az idegenforgalom, az utazás nagyon közel áll hozzám. Igyekszem minden évben egy kicsit elutazni. Kedvelem a néhány napos, közeli helyekre való kiruccanást is, de a távoli tájak megismerése is vonz. Egyik kedvenc úticélom a Karib-térség felfedezése volt, most a következő álom pedig Zanzibár. Szeretem a koncerteket, színházi előadásokat, de a barátaimmal is szívesen fogyasztok el egy finom vacsorát.

V. B.
                       

Kövessen minket a Facebookon is!