Helyi hírek 2022. május 15. 08:00

Harcművészet és egészségmegőrzés egyben

Képgaléria
Harcművészet és egészségmegőrzés egyben
Nyolcadik éve várja a kínai harcművészetek iránt érdeklődőket a Kiskunfélegyházi Chein stílusú Tai Chi Egyesület. A Tai Chi a legelterjedtebb mozgáskultúra a világon, amely segíti a test egészséges működésének fenntartását és a harci képességek megszerzését. Az egyesülethez nemtől és kortól függetlenül bárki csatlakozhat, aki ezzel a komplex mozgásformával szeretné egészségét megőrizni, javítani, illetve lassítani kívánja teste és elméje öregedési folyamatát.

– A Chen stílusú Tai Chi oktatása 2014-ben kezdődött Kiskunfélegyházán. Akkoriban 5-6 fővel zajlottak az edzések, elsősorban egészségmegőrző, később fejlesztési céllal. Az első csoport tagjai kifejezetten egészségügyi problémákkal küzdöttek, mozgásszervi, szív- és érrendszeri panaszok voltak azok a motiváló tényezők, amik hajtották a csapatot. Mivel a Tai Chi egy olyan, európai mozgásformáktól teljesen idegen „sport”, amely nem emeli meg a szív frekvenciáját, nemcsak fiatalok, hanem idősek is csatlakoztak – emlékezett vissza a kezdetekre Csenki Tamás. A Kiskunfélegyházi Chein stílusú Tai Chi Egyesület vezetője hozzátette: a kötelező tananyagon kívül nagy hangsúlyt kapott az egyéni fejlesztés is, részben ennek is köszönhető, hogy a második évben már 15-20 fő volt a taglétszám. Különböző élethelyzetek miatt jelenleg 20 főt számlál az egyesület – életkor tekintetében 25-től egészen 80 éves korig – de céljuk, hogy minden 500-adik ember Félegyházán látogassa az edzéseket, és beépítse a mindennapjaiba ezt a komplex mozgásformát.

– Az egészségünk megőrzése és fejlesztése mellett a csapat másik titka talán az, hogy az edzéseken kívül is odafigyelünk egymásra. Családi napokat szervezünk, ahol a hozzátartozók akár egy edzésbe is beleláthatnak egy főzéssel, sütéssel, vetélkedőkkel teli napon. Bemutatókat tartunk minden évben, hogy népszerűsítsük a Tai Chi-t, de vannak testvéregyesületeink is, akikkel a központi edzéseken közösen veszünk részt. Az edzések mellett szemináriumokon és edzőtáborokban mélyítjük el elméleti és gyakorlati tudásunkat, felkészültségünkről pedig vizsgán adhatunk számot. Lehetőség van versenyezni is, aki elég ambiciózus, az így is öregbítheti az egyesület és a város hírnevét. Több országos verseny, egyéni és csoportos bajnoki és dobogós helyezés mellett nemzetközi versenyen is álltunk már dobogón – sorolta az egyesület nyújtotta lehetőségeket és elért eredményeket Csenki Tamás.

A kiskunfélegyházi egyesület új tagok jelentkezését is várja. Az edzéseket minden kedden és csütörtökön, 17 óra 30 perctől tartja ifj. Molnár Gábor edző a Móra Ferenc Gimnázium tornatermében.

Egészséges test, mentális egyensúly, harci mozgás

– A Tai Chi a kínai kultúra szerves része. A mozgásforma szerteágazó és sokszínű lehetőségeket hordoz magában, így mindenki megtalálhatja a saját útját ebben a csodálatosan szép művészetben – vallja Molnár Gábor oktató-vezetőedző, a Chen stílusú Tai Chi Quan 20. generációs mestere, aki szakmailag koordinálja a kiskunfélegyházi egyesület munkáját.

– Rendszerünkben a Chen stílusú Tai Chi alapjait, Qigong gyakorlatok biztosítják. Ezeknek a gyakorlatoknak a célja, az úgynevezett belső energia (Qi) művelése, különböző légzés-, testtartás- és mozgástechnikákkal. Mi olyan Qigong gyakorlatokat tanítunk, amelyek segítik a test egészséges működésének fenntartását, és a harci képességek megszerzését. Segít kialakítani a belső mentális egyensúlyt, helyreállítja a Qi és a vér folyamatos és kiegyensúlyozott áramlását, ezáltal támogatva a belső szervek zavartalan működését. A mozgásban létrehozza a harmóniát, erősíti, nyújtja az inakat, izmokat és a pólyákat, mozgékonyabbá és rugalmasabbá teszi az ízületeket és erősíti a csontokat – fogalmazott Molnár Gábor mester. – A Chen stílusú Tai Chi formagyakorlatai ezekre az alapokra épülnek. Hét pusztakezes formagyakorlatot alkalmazunk, amely megtanítja a stílus harci mozgásait, és stabil alapot ad később olyan fegyveres gyakorlatok elsajátításához, mint a szablya, a kétélű egyenes kard, a legyező, vagy a lándzsa. Ezek a gyakorlatok különböző nehézségi szinteket képviselnek, és adnak egyre nagyobb fizikai és mentális kihívást a tanulóknak, tovább fokozva ezzel a már meglévő alapkészségeket – tette hozzá.

Elmondta: a formagyakorlatok mozdulatainak megértését, egy viszonylag kötött formájú gyakorlási módszer teszi lehetővé, amit "lökő-kéz"-nek neveznek. Ez egy olyan partnerrel történő gyakorlási módszer, amelyben egy állandó fizikai kontaktust kell fenntartani a társsal, miközben egy meghatározott ciklikus mozgássort kell végrehajtani. Ezekben a kötött páros formákban sajátítják el a tanulók a formagyakorlatok mozdulatsorainak harci, önvédelmi rutinjait, amelyek lehetnek ütések és rúgások, dobások és hajítások, fogások, feszítések és csavarások is. Ezek a módszerek felkeltik a tanulókban az egymás iránti tiszteletet, alázatot, kifejlesztik az önfegyelmet, feltöltenek önbizalommal, kialakítják az alkalmazkodás képességét és a toleranciát.

A legelterjedtebb mozgáskultúra a világon

– A Tai Chi lehet egy hobbi, egy szabadidős elfoglaltság, de leginkább helyes ezt egy életmódnak felfogni, ha valaki ki akarja aknázni a benne rejlő lehetőségeket – vallja a Chen stílusú Tai Chi Quan 20. generációs mestere. Szerinte már olyan sok jót írtak erről a mozgásformáról, hogy sok ember egyfajta gyógyírként tekint rá – talán ezzel magyarázható többek között, hogy a legelterjedtebb mozgáskultúra a világon. Mindaz a sok kedvező hatás azonban csak a napi rendszerességgel történő gyakorlással érhető el. Ehhez nem kell magas szintekre eljutni, az egyszerű mozdulatok rendszeres gyakorlásával is fenntartható a test egészséges működése. Ezzel is magyarázható, hogy a mozgásformát űzők jelentős része csak ezzel a céllal jár edzésekre.

 „Flow” érzést ad

– Az egészségem miatt kezdtem el a Tai Chi-t, olyan mozgásformát kerestem, ami nem egy intenzív, ugrálós sport, hanem inkább megnyugtató, ami ki tud szakítani a mindennapi mókuskerékből. Gyógytornászként fontos számomra a mozgás, a Tai Chi pedig jól átmozgat, emellett koordinációt fejleszt, nyújt és relaxál – mesélte Gábos H. Andrea, akinek mára már az élete rész lett a Tai Chi. Hozzátette: számára ez a mozgásforma a „flow”, ami – Csíkszentmiháyi Mihály szavait idézve – azt a jelenséget írja le, amelynek során az ember a tér és időérzéket elveszítve, egy számára örömet és kihívást jelentő tevékenységbe belefeledkezik, és számára boldogságérzést okoz.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton 
                      

Kövessen minket a Facebookon is!