Helyi hírek 2022. május 13. 08:00

Zöldülő közterületi átépítések

Zöldülő közterületi átépítések
Előző lapszámunkban számba vettük a Kiskunfélegyházán már zajló, vagy hamarosan elinduló beruházásokkal kapcsolatos műszaki paramétereket és a lakosságot érintő praktikus tudnivalókat. Ezúttal és a következő alkalommal ezeknek a zöldfelület-fejlesztési oldalát tekintjük végig Nagy Ágnes városi főkertész segítségével.

– A települések fejlődésével párhuzamosan a városközpontok egyre intenzívebb igénybevételnek vannak kitéve, így nemcsak terjeszkednek, de mind összetettebb infrastruktúrát igényelnek. A növekvő gépjárműforgalom mellett a kerékpáros és gyalogos közlekedés, az üzletek ellátása, a városi rendezvények és az idegenforgalom is fokozódó elvárásokat támaszt a településközponttal szemben. Az egyre több burkolat között szűkül a növények élettere, és ez újfajta kihívások elé állítja a várost üzemeltetőt is. Egyre komplexebb összefüggésekben, kreatívabban gondolkodva, egyre többekkel összefogva kell a megoldásokat keresni – foglalja össze az uralkodó tendenciákat a főkertész, hozzátéve: a településeken egyre nagyobb jelentősége van a fáknak, ugyanis ez az egyetlen olyan élő növényi tömeg, amely kompenzálni képes bizonyos városi ártalmakat. Nekik köszönhető a párás, friss levegő, a hűs árnyék, a nyári szellő, a nyugtató zöld szín, a levelek susogása, a madarak csiripelése és még sok más kellemes életérzés.



Nagy Ágnestől megtudtuk, hogy a napokban megkezdett, vagy a közeljövőben induló városközponti közterület-átépítések mindegyike tartalmaz több-kevesebb zöldfelületi fejlesztést: faültetést, cserje- és virágágy-telepítést, öntözőhálózat-kiépítést. Néhány helyszínen a burkolati rendek kialakítása miatt fák kivágása is szükségessé vált, de ezek mindegyike beteg, kiöregedett, már erősen csonka koronájú volt.

Milyen növénytelepítésre számíthatunk a Pázmány utcai beruházás kapcsán?

– A Pázmány utca átépítése a burkolatok tekintetében is kihívás a szűkös közterület-szélesség és a sok földalatti közmű, valamint föld feletti kábel és vezeték miatt. Éppen ezért a növénytelepítés a nagyfokú alkalmazkodás jegyében történik. A tervek szerint kisebb-nagyobb zöldfelületi kazettában várhatóan 20 darab lombos fát és mintegy 1700 cserjét és örökzöldet telepítünk.

A Pázmány utcához csatlakozóan épülő nagy központi parkoló – a nagyposta épülete mellett kibontott két telek helyén – közlekedési kapcsolatot fog nyújtani az Oskola utca és az 5-ös főút között. Ebben a parkolóban – hasonlóan a városképes parkolóhoz – ivókút és kis pihenőhely épül, amit mintegy 20 darab örökzöld és lombos fa, valamint 2700 cserje és évelő telepítése tesz majd változatossá. A határoló kerítések kúszócserjével lesznek befuttatva, lágyítva ezzel a térfalak esetlegességét.

A növényfuttatás lehetőségével egyébként már máshol is élt a város. A főtér néhány leromlott állapotú fája mellett már kapaszkodik 5 darab japán lilaakác. Mi pedig abban bízunk, hogy befutják azokat, és a közelükben meg tudnak erősödni a pótlására telepített fák. 



Mind a Pázmány utca, mind a parkoló zöldfelületeihez öntözőrendszer készül, ami a Zöld város projekthez épült központi öntözőhálózatról kap megtáplálást, és onnan történik a vezérlése is. A két öntözőrendszer a zeneiskola előtti parkon keresztül csatlakozik egymáshoz, így ennek a parknak az öntözése is a nagyhálózatra lesz csatlakoztatva. A tervek szerint később, az Oskola utca burkolatainak és zöldfelületeinek felújítása során, az utca városközponti szakaszának öntözését is ez a rendszer látná majd el.

Mi a helyzet a városközpont nyugati oldalán?

–  Már megkezdődtek a munkák a Korona utcában is. Itt platánfák, néhány törökmogyoró fa, valamint piros virágú galagonyafa található. Az utóbbiak már nagyon leromlott állapotúak, kivágásuk után 6 darab új, várostűrő fát telepítünk. Velük együtt valamennyi fa körül cserjék és évelők lesznek ültetve. A kisebb zöldfelületek okán itt a közüzemi vízhálózatról épül ki kerti csapos vízvételi lehetőség.

Tavaly készült el a Mártírok útja városközponti szakaszának közterület-rendezése, az idén pedig a vele párhuzamos, és a Fekete Pál-szobor körüli kis parkkal hozzá kapcsolódó Deák Ferenc utca városbelső felé eső szakasza újul meg. Itt 4-6 agyoncsonkolt japánakác és kiöregedett tujabokor kivágását követően 16 darab lombos és örökzöld fát telepítenek. Ezekhez már öntözés nem épül ki, a fák megkapaszkodásáig, illetve a később szükségessé váló esetekben tartályból lesznek öntözve.

Milyen állapotban vannak ezeken a területeken a meglévő és megmaradó fák?

– Valamennyi beruházás által érintett területen a megmaradó fák egészségügyi, tisztító, vagy szükség szerint alakító metszését a városi zöldfelületek fenntartását végző cég végzi el. A tervek szerint keleti és déli ostorfákat, mezei juharokat, perzsafákat, ciprusokat és cédrusfákat, páfrányfenyőket, kislevelű hársat és díszalmafákat telepítünk, ez azonban az éppen időszerű faiskolai kínálat miatt módosulhat még. Fontos, hogy végül valamennyi szerves részévé tudjon válni a maga helyén a városközpont zöldfelületi rendszerének. 

A városi fák – sajnos a burkolattal körülvettek kiemelten – kedvezőtlen környezeti adottságaik miatt lényegesen rövidebb életűek, mint a természetesebb környezetben élő társaik. Az új fatelepítésekkel és gondozásukkal szeretnénk azonban esélyt adni néhányuknak, hogy további generációk számára is nyújtsanak kellemes és szép látványt, kedvezőbb városi környezetet.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!