Helyi hírek 2022. május 12. 16:00

Könyvtársarok – Városalapítók heti programok

Könyvtársarok – Városalapítók heti programok
2000 óta május hónapban jász és kun őseink előtt tisztelgünk. Azok előtt, akik a török uralom alatt elnéptelenedett Félegyháza pusztából 1743-tól várost építettek, és akik 1745-től vállalták, hogy az I. Lipót uralkodó által eltörölt korábbi kiváltságaikat pénzért visszaváltják. Ezt az önmegváltást nevezzük redempciónak.



A Petőfi Sándor Városi Könyvtár is készül a városalapítók ünnepére. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület felkérésére tart előadást a Hattyúházban május 19-én, csütörtökön 17 órakor Bánkiné dr. Molnár Erzsébet, a Bács-Kiskun Megyei Levéltár Kiskunfélegyházi Részlegének volt vezetője, a Kiskun Múzeum nyugalmazott igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Kutatói érdeklődése a 18–19. századra és a szabad kerületekre irányul, kiemelten a Jászkun kerületre, valamint Kővár-vidékre. Az esti rendezvény címe: A székely és a jászkun szabadság – A népi jogélet helyi törvényei.



Mezősi Ágnes fotóművésznek május 20-án, pénteken 17 órakor második alkalommal nyílik kiállítása a bibliotékában. Az Egyensúly című tárlat válogatás az elmúlt 8 és fél év képeiből. A kiállítást Kiss Czakó Imre, a Wesel Hugó Fotókör vezetője nyitja meg, amely június 11-éig az intézmény nyitvatartási idejében tekinthető meg.

Május 21-én, szombaton és 22-én, vasárnap a Rocktár előtt is találkozhatnak a könyvtárosokkal, akik kézműveskedéssel, olvasókuckóval, valamint használt könyvek vásárával várják az érdeklődő családokat, gyermekeket.
                

Kövessen minket a Facebookon is!