Helyi hírek 2022. május 16. 12:00

Túlsúlyos kamaszokon segítenek szeptembertől

Túlsúlyos kamaszokon segítenek szeptembertől
Legyen könnyebb az élet! címmel komplex csoportos programot kínál túlsúlyos fiataloknak az Egészséges Félegyházáért Egyesület, amely két helyről nyert forrást a programra: egy részét pályázat útján, valamint önkormányzati segítséggel tudják megvalósítani a 10 alkalmas foglalkozást. A program szakmai vezetője: dr. Sinkó Melinda iskolaorvos, pszichoterapeuta, a kapcsolattartó: Szalai Szabina iskolavédőnő.

Szalai Szabina a témával kapcsolatosan elmondta, hogy az extrém túlsúly az, amivel a program foglalkozik szeptembertől. Védőnőként úgy látja, hogy az iskolában nagy szerepet kapnak azok a szűrővizsgálatok, ahol az extrém túlsúlyra fény derül. Ilyenkor figyelmeztetik, életmódbeli, táplálkozásbeli tanácsokkal látják el azokat a diákokat, akik testsúlyát már a normálistól eltérőnek ítélik meg. Szabina hozzátette: sajnos sok esetben az elhízott fiataloknál már magasvérnyomás-betegség is jelentkezik. A tanácsadás után írásos formában tájékoztatást is küldenek a szülőknek. – Sajnos sokszor bántásnak, sértésnek veszik a fiatalok a figyelmeztetést, nagyon finoman, empatikusan kell kezelni a témát, még mindig tabunak számít ez hazánkban – tette hozzá.

Elmondta, hogy a védőnőknek, iskolaorvosnak a családi szokásokkal is szembesülniük kell, amelyek sajnos sokszor vezetnek elhízáshoz. Az ételek mennyisége, az életmód generációk óta jelen van a családban, aminek eredménye, hogy szinte mindenki túlsúllyal küzd. A kamaszok sok esetben ezzel védekeznek, hogy náluk ez megszokott. Nagyon fontos, hogy kis túlsúlyt sokkal könnyebb kezelni és a folyamatot visszafordítani, mint amikor már extrém túlsúlyról beszélünk.

Dr. Sinkó Melinda úgy véli, hogy a Covid katalizálta azt a folyamatot, amely során a fiatalok nagyon kevés mozgással töltik a mindennapjaikat. Azon túl, hogy az elhízás esztétikai probléma, számos betegség kialakulásának az oka is lehet: magas vérnyomás, a cukorbetegség, hormonális elváltozások is mind a túlsúly számlájára írhatók. Felmérések szerint az elmúlt évtizedben az elhízás aránya négy-ötszörösére emelkedett a 15-17 évesek között. A képernyő előtt töltött idő mozgás nélküli, lelassítja az anyagcserét, mindamellett statisztikák támasztják alá, hogy minél több órát töltünk ott, annál nagyobb az esélyünk a túlsúlyra.

A doktornő kitért a lelki hozadékaira is: szégyenérzet, depresszió és szorongás is velejárója lehet a túlsúlyos fiatalok életének. Hangsúlyozta, hogy a kamaszkori fekete-fehér gondolkodás miatt nehéz elköteleződniük az egészségesebb életmód mellett, türelmetlenebbek lehetnek és gyorsabban feladják az új életmódot. Úgy véli, hogy ezen a család együtt tud segíteni. Fontos, hogy ne hibáztató, számon kérő légkör legyen a túlsúlyos kamasz felé, hanem konkrét segítséget nyújtsunk. Szabadjon a köretet a tányéron hagyni, menjen gyalog az iskolába a fiatal és könnyű, kímélő ételeket készítsünk neki szülőként.

Mindezek mellett szeretnének segíteni a 10 hetes programmal, amelyre már várják a jelentkezéseket. Szeptembertől indulnak a foglalkozások az Egészségközpont 4. emeletén található 419-es EFI irodában. A résztvevő szakemberek: iskolavédőnők, iskolaorvos, pszichoterapeuta, iskolapszichológusok, mentálhigiénés tanácsadók, dietetikus, személyi edző.

Z. A.

                    

Kövessen minket a Facebookon is!