Helyi hírek 2022. május 16. 08:00

Harmincéves a Karácsonyi Fény Közhasznú Alapítvány

Harmincéves a Karácsonyi Fény Közhasznú Alapítvány
Harminc éve, 1992. április 4-én jegyezték be a kiskunfélegyházi székhelyű Karácsonyi Fény Közhasznú Alapítványt Marcényi Csaba és dr. Sulyok Miklós ötlete alapján. Az elmúlt három évtized történéseit Marcényi Csaba foglalta össze.


Fotó: archív – 2016

– 1992. április 4-én 100 ezer forint törzstőkével megalapítottam a Karácsonyi Fény Közhasznú Alapítványt dr. Sulyok Miklós segédletével. Csatlakozott hozzánk dr. Garai Levente, Ficsór József, Kiss Zsolt, Mosányi Árpádné, Kiss Ferenc, Alács Tibor, Osztopáni Mihály, dr. Albrecht Sándor, valamint Ván Jenő. Az idő múlásával többen elhunytak, vagy kiléptek a kuratóriumi tagságból, sokat változott az összetételünk. Jelenlegi elnökünk Alács Tibor, gazdasági vezetőnk pedig Szolnokiné Andrási Margit. Napjainkban Ván Jenő, dr. Ónodi Izabella, dr. Horváth Alajos, Kapus Krisztián, Morvai Szilveszter, Ódor László és jómagam alkotjuk a csapatot.

– Mi volt a céljuk az alapítvány megalakulásával?

– A megalakulásunk céljai közt szerepelt, hogy Kiskunfélegyháza város szegényeinek segítséget nyújtsunk a karácsonyi időszakban. Erre egy élelmiszer jegyrendszert találtunk ki, amivel a rászorulókat támogathatjuk. Ennek értéke jelenleg ezer és hatezer forint között van, anyagi helyzettől függően. Ezeket a PE-PU Kft. üzletében, a Gábor Áron utca 28. szám alatt lehet beváltani. Fontos kiemelnem, hogy alkoholra, illetve dohánytermékre nem használható fel a jegy. Eleinte tartósélelmiszer-csomagokat pakoltunk össze és hordtunk szét, de rájöttünk, hogy sokkal egyszerűbb ez a papíralapú megoldás. E mellett, a karácsonyi ünnepet megelőzően egy, vagy két nappal ingyenes, műsorral bővített vacsorára invitáltjuk a szűkölködőket. Nagy örömünkre szolgál, hogy néhány vállalkozó és szervezet is mellénk állt, így például a Szalai-Busz Kft. ingyenesen szállítja a vendégeket a helyszínre, vagy a P&P Pékáru Kft.-től péksüteményeket kapunk minden évben. A Katolikus Ifjúsági Iroda és a kuratóriumunk tagjai vacsora lebonyolításában segédkeznek. Ők szolgálják fel az ételeket, italokat. Szomorúak vagyunk, hogy az utóbbi két évben a koronavírus-betegség miatt elmaradtak ezek az összejövetelek, de nagyon reméljük, hogy idén már újra találkozni tudunk és még több ember arcára mosolyt sikerül csalnunk.


Fotó: archív – 2016

Hogyan jutnak el a rászorulókhoz?

– A felkutatásukban segítséget kapunk a civil szervezetektől, a kuratóriumi tagjainktól, egyházi szervezetektől és a nyugdíjasklubok pártolóitól.

– Hol tart most az alapítványuk?

– Szeretnénk minél többet, többször adni olyan embereknek, akiknek az életét ezzel egy kicsinyke mértékben széppé tudjuk tenni. Az alapító okirat szerint minden évben a támogatók által befizetett összeg harminc százalékkal növeli a törzstőkénket, ami az elmúlt harminc esztendő alatt 5,2 millió forintra gyarapodott. Ebből a pénzből tudunk gazdálkodni. Nemrégiben módosítottuk az alapító okiratunkat, ami kiterjed az esetlegesen bekövetkező végleges testi vagy szellemi akadályoztatás, illetve majdan halálom esetére. Ezekben az esetekben Kollár László fogja gyakorolni a jogaimat.

V. B.
                                     

Kövessen minket a Facebookon is!