Helyi hírek 2022. május 13. 17:00

Ne a hulladékhegyet növeljük, inkább talajaink termékenységét!

Képgaléria
Ne a hulladékhegyet növeljük, inkább talajaink termékenységét!
A komposztálás elméleti és gyakorlati alapjairól tartott előadást Tarjányi Ágoston biogazda, a Zöld könyvtári esték előadás-sorozat vendégeként, május 12-én.

A komposztálással egyrészt csökkentjük a hulladékhegyeket, másrészt saját környezetünk talajéletét serkentjük. A komposzt amellett, hogy javítja a talaj állagát, a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat is tartalmaz – hangsúlyozta a komposztálás fontosságát Tarjányi Ágoston biogazda.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nyugalmazott pedagógusától megtudtuk, hogy a komposztálót általában a kert sarkában, jól megközelíthető, félárnyékos, árnyékos helyen érdemes kialakítani. A komposztban apró baktériumok dolgoznak, ha ezek túlzott melegnek, vagy hidegnek vannak kitéve, akkor nem megfelelően végzik a feladatukat. Bármelyik évszakban komposztálhatunk, ám a baktériumok számára a 20 Celsius fok az ideális. Nyersanyagként érdemes felhasználni a konyhai hulladékot, így például zöldség- és gyümölcsmaradékot, tojáshéjat, fűnyesedéket, falevelet, szalmát, forgácsot, gallyakat, gyümölcsfák vékonyabb ágait, vesszőket és kis mennyiségben állati ürüléket is.

A komposztáláshoz alkalmazhatóak a kereskedelmi forgalomban kapható komposztsilók, tartályok, de egyszerűen prizmában, magas halomban, a földre is tehetjük a komposztálandó anyagokat, amit aztán kezelni, gondozni kell. A komposztálást baktériumok, mikroorganizmusok végzik, azt az ember nem befolyásolhatja, de segítenünk kell a folyamatot. Például azzal, hogy öntözzük, és időnként átkeverjük a komposztot.

– A komposztálási idő attól függ, hogy milyen nyersanyagokat használunk. A zöldhulladékok például könnyen lebonthatóak, a magasabb széntartamú anyagok – például a gallyak, fakéreg, szalma – nehezen komposztálódnak, ezeket aprítani, darálni kell. A nyersanyagokat célszerű keverni. Ha sok a zöldhulladék, akkor néhány hónap alatt elkészül a komposzt, ha viszont a kemény anyagok dominálnak a keverékben, akkor akár egy év is lehet a komposztálás ideje. A komposzt akkor készül el és akkor jó, ha sötétbarna színű, és eltelt rajta legalább fél év – összegezte az előadó.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton 
             

Kövessen minket a Facebookon is!