Helyi hírek 2022. május 13. 16:00

Gyergyói előadó a Trianoni békeszerződésről

Képgaléria
Gyergyói előadó a Trianoni békeszerződésről
Impériumváltás-hatalomváltás Székelyföldön és Erdélyben a trianoni békeszerződés idején címmel, vetítéssel egybekötött könyvbemutató és előadás volt május 12-én, csütörtökön, 17 órakor a Szakmaközi Művelődési Házban.

Az előadót, dr. Garda Dezső egyetemi docenst a szervező, Magyari Levente mutatta be az érdeklődő közönségnek. Elmondta, hogy az erdélyi magyarság történetét sok-sok éve oktatja dr. Garda Dezső, aki bátran nyúlt könyveiben is olyan témákhoz, mint a székelyföldi autonómia kérdése, az ügyben többször felszólalt a román parlamentben is. Székelyek vagyonát is segített visszaszerezni politikai pályafutása alatt, ami több éves, megfeszített munka eredménye volt 1989 után. Akkor is felvállalta a magyarság történetének oktatását, amikor ezért még üldözés járt és részt vett az RMDSZ megalakításában is. Számos díjai mellett, Áder Jánostól a gyergyói magyarság megmaradása, illetve múltjának feltárása érdekében végzett magas színvonalú munkája, hiánypótló könyvei és publikációi, valamint tudománynépszerűsítő tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át 2019-ben.

Dr. Garda Dezső előadásában a részletekbe menően mutatta be a Trianon előtti állapotokat, a székelyek helyzetét, a politikai részrehajlást, a máig megmagyarázhatatlan, értelmetlen döntések és cselekedetek sokaságát, ami végül az egykori Magyarország szétszabdalásához vezetett. Az előadás eddig részletesen nem ismert szemszögből, az erdélyi és székely emberek oldaláról mutatta meg történelmünk ma is nagyon mély és fájó sebét, ahol hazánk a 320 ezer négyzetkilométer területű, húszmilliós középhatalomból 90 ezer négyzetkilométeres és hétmillió lakost számláló kisállammá vált.

– Trianont nevezhetjük a magyarság gyilkosának – mondta az előadás végén dr. Garda Dezső.

Az esemény végén lehetőség volt könyvvásárlásra és dedikálásra, valamint az író, előadó szívesen válaszolt a megjelentek kérdéseire is.


Z. A.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!