Helyi hírek 2022. május 15. 12:00

Titkok a levéltárból – Az elektromos közvilágítás bevezetése Kiskunfélegyházán

Titkok a levéltárból – Az elektromos közvilágítás bevezetése Kiskunfélegyházán
Európában elsőként Temesváron vezették be az elektromos közvilágítást. Az urbanizációs mérföldkőnek számító elektromos közvilágítás ügye Kiskunfélegyházán 1894-ig nyúlik vissza. Számos jelentés, vállalkozói árajánlat és közgyűlési végzés született, mire a korábbi petróleumos világítást lecserélhették. Az elektromos vezetékek kiépítése bármilyen nagy beruházásnak bizonyult is, költséghatékonyabb megoldás volt.

Borítókép: Buknicz István gyűjteménye

A városi közgyűlés 1904. április 17-én járult hozzá a villanytelep létesítéséhez. 1905-ben a Magyar Siemens-Schuckert Művek Villamossági Rt. ajánlkozott, ám az ő szerződéstervezetüket Holló Lajos javaslatára elvetette a közgyűlés. Kosarat kapott a híres Ganz-gyár is, amiről nemcsak a ceglédi, de még a veszprémi sajtó is beszámolt.

A villanytelep ügyében Molnár Béla helyettes, majd megválasztott polgármester tett lépéseket, aki már 1903-ban személyesen tanulmányozta a villanytelep ügyét. Jogász végzettsége ellenére mélyebb műszaki ismereteket szerzett. Az 1907-ben megalakult előkészítő bizottság 1908-ban hirdetett nyílt pályázatot a villanytelep létesítésére.

A tervezett beruházás Bécstől Brassóig vonzotta a vállalkozókat, az Altenstein és Brant cég, a Bárdos és Brachfeld cég, az Egyesült Villamos- és Gépgyár, a Ganz Villamossági Rt., valamint a Magyar Siemens-Schuckert cég jelentkeztek. A legjobb ajánlatot a Siemens-Schuckert cég tette, ennek nyomán szeptemberben a város velük tervezett megállapodni. A közgyűlés viszont levette a napirendről a kérdést.


Fotó: Jurányi Attila – Fortepan

Molnár Béla 1910-ben ismét felkereste a két évvel korábbi pályázat résztvevőit. A Bárdos és Brachfeld cég nemcsak a Siemens-cég korábban nyertes ajánlata alá ígért, de saját korábbi áraikat is levitték, így a város velük bocsátkozott újabb tárgyalásokba, és az 1910. július 17–18-án tartott közgyűlésen elfogadták a velük kötött szerződést.

Kiválasztották a telep helyét is a Majsai út – Csokonai utca és a csongrádi vasút által közbezárt területen. A telep építészeti rajzait Morbitzer Nándor készítette. A közműhálózat terveit a Bárdos és Brachfeld cég készítette el 1912. október 24-én. A fővezetékek a mai Halasi út – Szentesi út, Bajcsy-Zsilinszky utca – Kossuth utca, Dr. Holló Lajos utca – Szegedi út, Bercsényi utca – Mikszáth Kálmán utca, Izsáki út – Majsai út vonalán, valamint a Batthyány utcában futottak.


Fotó: Buknicz István gyűjteménye

Az építési munkálatokat 1911 nyarán kezdték meg. Már ekkor elképesztő számú kérelem érkezett a polgármesteri hivatalba, amelyek mind újabb és újabb utcák rákapcsolását kérték a hálózatra. A telep ugyanis nemcsak a közvilágítást látta el, de az áramot magánházakba és intézményekbe is bevezették. Az utcákon, tereken megjelentek az elektromos lámpatestek és a transzformátorházak is.


Fotó: Kiskunfélegyházi levéltár

1912. február 25-én gyulladtak fel először a fontosabb utcákban az elektromos lámpák. Az áram bevezetése iránti fokozott lakossági igényt mutatja, hogy a telep gépeit eredetileg háromszáz magáncsatlakozásra tervezték, de 1914-ben már a nyolcszázadik fogyasztási helyet kapcsolták be a rendszerbe.

Brunner Attila

Kövessen minket a Facebookon is!