Helyi hírek 2022. május 18. 08:00

Amikor a szellem találkozik a testtel

Amikor a szellem találkozik a testtel
A kiskunfélegyházi Gyimesi Tamás és Tetőzi Csilla fantasy és élethű alakokról, épületekről háromdimenziós nyomtatással készít szobrokat. A miniatürizált alkotások elkészültét rengeteg tervezési folyamat előzi meg, ami után akár több mint tíz óra is lehet a nyomtatás. Ezt követően Csilla egyedileg, kézzel festi az apró figurákat a megrendelő igénye szerint. Termékkínálatukban megtalálható: Petőfi és Móra szobra, a városháza épülete, a Centenáriumi díszkút, a Békás-kút és a Káposzta-csobogó, vagy éppen az ékszerek is.



Mit jelent a háromdimenziós nyomtatás?

– Egy számítógépes program segítségével betápláljuk a koordinátákat és a gép egy speciális nyomtatónak elküldi a jeleket, ami bonyolultságtól függően néhány óra alatt rétegenként felépíti a formát. Ehhez egy különleges, UV fény alatt kötő műanyag szükségeltetik, ami ha megszilárdul, festeni lehet – vázolta a folyamat lépéseit Tamás.



Mit lehet elkészíteni ezzel az eljárással?

– Bármit, ami a fantáziánkban megszületik. Mi leginkább a fantasy világából táplálkozunk, vagy élethű szobrokat készítünk, mint például városunk nevezetességei, illetve híres embereiről már korábban elkészített emlékművek másolatai. Úgy szoktunk egymást közt megfogalmazni, hogy én vagyok a szellem, Tamás pedig a test. A képzeletem határtalan, mindig valami újat, egyedit szeretnék, de Tamás az, akinek türelme, szakértelme, precizitása van a megszületéshez – mondta Csilla elismerően, miközben Tamás az arcán egy mosoly kíséretében hozzátette, hogy Csilla kézügyessége nélkülözhetetlen a díszítésben, a még élethűbb kivitelezésben.



Mennyire bonyolult ez az eljárás?

– Nem a nyomtatás a nehézkes, hanem az azt megelőző tervezés. Gyakorlatilag milliméterről milliméterre fel kell mérni a megformálandó tárgyat, vagy épületet, amit a programnak számokkal el kell magyarázni. Például, a városházáról készített plasztikánk képek, drónfelvételek és személyes bejárás alapján született meg. Figyeltünk arra, hogy az arányok, az ablakokban fellelhető különbségek, a falak szögeinek mértéke is visszaköszönjön a műtárgyban – sorolta Tamás.



Hol lehet megtekinteni a termékeket?

– Van egy Facebook-oldalunk, illetve a helyi Tourinform irodában is van néhány bemutató darabunk.

V. B.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!