Helyi hírek 2022. május 13. 20:35

Miénk itt a tér: Lódzi fotóművészek tárlata nyílt az Ágyúban

Képgaléria
Miénk itt a tér: Lódzi fotóművészek tárlata nyílt az Ágyúban
A Miénk itt a tér kiállítás idei eseményei 3 helyszínen zajlanak. Május 13-án, 17 órakor az Ágyú Kézműves Sörgalériában nyitott meg az első kiállítás: Slawomir Grzanek és Dominika Cybuch, a Lódzi Fotóművészek Társaságának két tagjának munkái érkeztek városunkba.

Dominika Cybuch képzőművész magister, minta- és ékszertervező, a Lódzi Fotóművészek Társaságának tagja. Számos kiállítás társszervezője, fotópályázatok díjazottja.

Slawomir Grzanek 1986-ban lett tagja a társaságnak, 2006-tól elnöke annak. Saját fotóstúdiót működtet a lengyel városban, munkáiban különleges helyet foglal el a portré-, a divat-, a riport-, a reklám- és az aktfotózás.

A két művész egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak személyesen megjelenni a megnyitón, videó üzenetben köszöntötték a közönséget és fejezték ki hálájukat a megvalósult kiállítás miatt.

A tárlatot Karol Biernacki Lengyelország tiszteletbeli konzulja nyitotta meg, aki elmondta, hogy érzékeli a feszültséget az elmúlt időszakban a két nemzet között. Lengyelországban járva a településeket kérdezősködött, hogy mi lehet ennek az oka, de érdemleges választ nem kapott. Beszédében hangsúlyozta: – Az ilyen jellegű rendezvények a legjobbak, amik jöhetnek most. Nemcsak itt Magyarországon, hanem Lengyelországban is. Azt jelenti, hogy az ezeréves üzenet, ami jön a Lengyelektől vagy fordítva - többek között az ilyen kiállítások segítségével-, az rettenetesen fontos. Nem szabad megengedni, hogy két nemzet közé éket verjenek. (…) Hálás köszönet a Lengyeleknek, hogy elhozták a műveiket, önöknek pedig hálás köszönet azért, mert befogadták őket és helyt adtak a kiállításnak. Ez a legjobb módszer és a legjobb út, hogy rendbe jöjjenek a dolgok. Ez azt jelenti, hogy élő a lengyel-magyar kapcsolat. Úgy maradjon! Úgy legyen! – mondta a konzul.

A megnyitó végén ajándékkal kedveskedett a kiskunfélegyházi szervezőknek, a Lengyel-magyar történelmi olvasókönyv néhány példányával érkezett, a folyamatosan bővülő kötet kiadásának históriáját is megismerhették általa a jelenlévők.

Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton
                  

Kövessen minket a Facebookon is!