Helyi hírek 2022. május 14. 10:00

Miénk itt a tér: folytatódtak a kiállításmegnyitók

Képgaléria
Miénk itt a tér: folytatódtak a kiállításmegnyitók
A Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás három helyszínének második megnyitójára az Art-Turka Holló-kör galériájában került sor május 13-án, pénteken, 19 órakor.

Gyöngyösi Sándor és felesége, Gyöngyösiné Ónodi Gyöngyi, a 15 éves Wesel Hugó Fotókör kiskunfélegyházi tagjainak tárlata – saját megfogalmazásukban – egy álomvilágba invitálta a résztvevőket. Gyöngyösi Sándor kiemelte, hogy mindegyik fotójuk a szívük fotója és teljesen mindegy, hogy ki nyomta le az exponáló gombot, mindketten magukénak érzik a képeket, amelyek elkészítése igazi csapatmunka volt. A fotók egytől-egyig víz alatti világot ábrázolnak, merülések során készített alkotások.

– Amikor lemerülünk, akkor a merülőtársnak a feladata, hogy vigyázzon a másikra és ha valami történik, akkor segítséget nyújtson. Mindig izgultunk, hogyan sikerül egy-egy kép. Örültem, amikor az ő képe sikerült, de ugyanúgy örült ő is, amikor az enyém. Mind a ketten beletettük a munkát, mindketten ott voltunk és mindketten átéltük ezeket a pillanatokat. Nem véletlen a kiállításunk címe: Az álomvilág. Vágyunk volt megnézni a tengerfenéken a világot, reméljük, hogy egy kicsit ki tudtunk csípni belőle és meg tudjuk most mutatni.

Törteli Róbert búvároktató megnyitó beszédében elmesélte a házaspár búvárkodásának történetét, ami 9 évvel ezelőtt kezdődött. Akkor álltak elé az ötlettel, hogy ők szeretnék megismerni a vízi világot. Megtanulták a biztonságos merülést, majd jöhetett a fotózás. Az oktató felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon nehéz egy ilyen fotót megalkotni. Valóban csapatmunka szükséges ahhoz, hogy az ilyen remek képek el tudjanak készülni. Hozzátette: nagyon büszke a házaspárra, mert úgy érzi, hogy a tanítványok felülmúlták a mestert.

A szabadtéri kiállítás fő programja 20 órakor kezdődött, amikor Miénk itt a tér Petőfi-téri tárlatának megnyitó ünnepsége vette kezdetét.

Csányi József polgármester megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy 20 évvel ezelőtt, 2002-ben indult útjára a szabadtéri kiállítás. Volt néhány olyan év, amikor a körülmények nem tették lehetővé a megszervezését. Ebben a nem mindennapi környezetben mindig valami újdonságot teremt meg Lantos Szabolcs és csapata az alkotások bemutatásához. A polgármester jó szórakozást kívánt mindenkinek a Városalapítók Hetéhez, és annak nyitórendezvényéhez, a szabadtéri tárlathoz.

Rátkai Zsuzsa, a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Egyesületének elnöke szakmai köszöntőjében ismertette, hogy az idei szabadtéri kiállítás fő témája a 15 éves Wesel Hugó Fotókör, valamint a tagok munkáinak sokszínű válogatása. A fotókör 2007-ben néhány ismerős közös gondolataként alakult. 2009-ben már első nagy rendezvényüket is megszervezték, amelynek a célja a kortárs fotográfia megmutatása volt, a kezdő fotográfusokat is segítették pályázataik által. 2011-ben egyesületté váltak, névadónak Wesel Hugót választották, aki a város első fényképésze volt. A szakmát Temesvárott tanulta, 1898-tól vitt fotóműtermet a városban. Harcolt a világháborúban és 1934-ig, haláláig folytatta a munkát műtermében.

Rátkai Zsuzsa kiemelte, hogy a fotókör mindig lehetőséget kínált az alkotómunka bemutatására. Kapcsolatokat létesítettek hazai és külföldi intézményekkel, szervezetekkel. Így kerültek partneri kapcsolatba a lengyelországi baráti tagszervezettel, a Lódzi Fotóművészek Társaságával. Velük 2008-ban kezdődött az ismeretség, az együttműködés évei során személyes, baráti kapcsolatok szövődtek és több közös kiállítás is született. A mostani is ilyen. A két fotókör kiállítása igazán változatosan mutatja be a hasonló érdeklődésű, néha azonos, néha teljesen más szemléletű alkotóember látásmódját. A Wesel Hugó Fotókör tevékenységéről, tagjaikról megjelentetett egy kiadványt, ami megtekinthető a kiállítás helyszínén.

Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója beszédében megidézte a kezdeteket: 2002-ben Lantos Szabolcs, valamint Fekete László és csapata megálmodott egy még merőben újfajta szemléletű kiállítást. A kezdeményezés a Miénk itt a tér nevet viselte, és legfőbb célja az volt, hogy a helyi művészek alkotásait kivigyék az emberek közé, a mindennapi élet forgatagába. Oda, ahol mindenki, akarva-akaratlanul találkozhat a művészet sokszínű látásmódjával. Hangsúlyozta: az évek során a tér és a kiállítás is sokat változott, de eszmeiségében változatlan maradt.

Végezetül elmondta, hogy a május 23-áig megtekinthető tárlat kiépítésében sok segítséget kaptak, amiért köszönetet mondott Fekete Lászlónak, Kis Lászlónak, Kiss-Czakó Imrének, Dongó Józsefnek, Kürti Lászlónak, Bajzák Andreának és a diákönkormányzat fiataljainak. A kiállításon közreműködött Sevecsek Béla.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!