Helyi hírek 2022. május 18. 11:00

Erdélyben jártak a Kossuth iskola diákjai

Képgaléria
Erdélyben jártak a Kossuth iskola diákjai
Az Európai Bizottság által támogatott Erasmus+ programon vett részt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium harminc diákja és négy pedagógusa. A Gyergyószentmiklósra szervezett háromhetes szakmai programon nemcsak a gyerekek továbbképzése volt fontos, hanem az élmények megtapasztalása is. A 2020-1-HU01-KA102-060812 számú projekt részleteiről Magyari Levente, az egyik felnőtt kisérő számolt be.

– A program a „Jól bevált mesterségek Kelet-Európában” című pályázatunk keretében valósult meg: hét asztalos, tizenhárom bolti eladó, négy hegesztő, három gépi forgácsoló, és egy-egy kőműves, burkoló és festő szakmák tanulóival.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat az erdélyi Gyergyószentmiklóson, ahol március 25. és április 14. között voltunk. Tanulóink, egy számukra ismeretlen környezetben dolgozhattak, külföldi szakmai tapasztalatot szerezhettek a helyi munkakörülmények között, új helyzetekben próbálhatták ki magukat. Eközben önállóbbá, kezdeményezőbbé és hatékonyabb problémamegoldóvá váltak. A szállás és az étkezés a gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyermekvédelmi Központban volt.

Minden fogadó cég részéről volt egy kinevezett munkatárs, egy mentor, aki elmagyarázta, kiadta, illetve számon kérte a feladatokat a tanulóktól. Az első napokban a cégek felmérték, hogy mit tudnak a diákok, miben van tapasztalatuk, és az alapján fokozatosan bevonták őket a munkafolyamatokba, miközben betekintést kaptak az aktuális megrendelések, adódó feladatok folyamataiba. A tapasztalatokról a tanulók munkanaplót vezettek, amelyben leírták a mindennapi történéseket, szakmai feladatokat, élményeket. A 18 év alattiak napi hét órát, míg 18 év feletti társaik nyolc órát dolgoztak. A háromhetes gyakorlat végén pedig értékelték őket egy pontozási rendszer alapján. Ebbe a segítő tanárok is beleszólhattak. A résztvevők egy nemzetközi szintű elismerést, egy úgynevezett "Europass"-t is kapnak, amiben megjelent a mentorok szakmai értékelése angol nyelven is. Ezt a fogadó cégek hitelesítették. Ez fontos, hiszen majd elősegítheti a későbbi munkavállalásukat – vázolta a projekt lényegét Levente.

– A szakmai elfoglaltságok mellett izgalmas szabadidős programokkal is kedveskedtünk a küldöttségünknek. Meglátogattuk a Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó gyermekotthont, akikkel már több éves együttműködésben állunk, valamint a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Műszaki Liceum növendékeivel is tapasztalatokat cseréltünk.

Hatalmas büszkeség számunkra, hogy a korábbi években is a munkahelyek mindegyike elégedett volt a tanulóink szakmai felkészültségével, motivációjával és a munkához való hozzáállásával. Hazatérésük után a diákok munkáját osztályoztuk, szakmai tapasztalatukat elismertük – tette hozzá Magyari Levente.

V. B.
              

Kövessen minket a Facebookon is!