Helyi hírek 2022. május 17. 12:00

Öko-hét és öko-nap a Platán iskolában

Képgaléria
Öko-hét és öko-nap a Platán iskolában
A Fenntarthatósági Témahét lezárásaként, április 29-én öko-nap volt a Platánban. Egész héten kiemelt figyelmet kapott a természet, annak védelme, a környezettudatos gondolkodásra nevelés: kétnapos papírgyűjtés, ismerkedés egy csodálatos madárral, a bagollyal, Platán-futás, figyelemfelhívás a méhek fontos szerepére.

Április 30. a méhek napja, ebből az alkalomból látogatott el a Platán iskolába Fliszár Károly, a „Zümike, a méhecske”című mesekönyv írója. Tarjányi Xénia művésztanárral, a könyv illusztrátorával közösen tartottak interaktív foglalkozást a 3., 4. és 5. osztályosoknak. Az író mesélt, és a méhek fontosságára hívta fel a tanulók figyelmét. A mese illusztrációit nézegetve betekintést kaptak Xénia segítségével a méhecskék fejlődésének folyamatába, és a szorgos kis rovarok mindennapjaiba. A foglalkozás lezárásaként olyan egy- és kétnyári virágokat rajzoltak a gyerekek, amelyek telepítésével még több szorgos kis méhecske lehet a környezetünkben. Fliszár Károly szerző minden résztvevő osztályt egy mesekönyvvel ajándékozott meg.

Ezen a napon a gyerekek számára sokféle öko-tevékenységet kínáltak: a felsősök például az iskola kerítését csiszolták a festést megelőzően, voltak, akik a magaságyásokat új fűszernövényekkel ültették be, az egyik osztály például borsót ültetett. Több csoport is tisztította az iskola udvarát és környezetét, így a Nefelejcs utcai buszmegállót is. Az EFI iroda munkatársai érdekes és hasznos foglalkozásokat tartottak az 1-2. évfolyamosoknak. A Platán iskola közössége folyamatosan bővíti az újrahasznosításra alkalmas anyagok gyűjtését, így mostantól az üres kávékapszulákat és a használt, elromlott mobiltelefonokat is.

Adománygyűjtést szervezett az iskola a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola részére, amelynek képviselői május 12-én tartottak bemutatót az intézményben. Ásványokkal kapcsolatos előadást hallgathattak a diákok, majd vásárolhattak is. A sport sem maradhatott ki, már reggel zenés tornával indították a napot. Az alsósok teljes létszámmal megtekintették a városi sportcsarnok kiállítását, ismerkedtek a Félegyházát érintő sporttörténettel, olimpikonokkal. A hosszú séta alatt megcsodálhatták közelről Félegyháza megújult zöld parkjait, a tudatosan kialakított növénytársításokat. Tartalmas és hasznos volt ez a tanítás nélküli munkanap valamint az egyhetes programsorozat a közösség számára.
            

Kövessen minket a Facebookon is!