Helyi hírek 2022. május 20. 10:00

Közös kerékpártúra a testvérvárosi barátokkal

Közös kerékpártúra a testvérvárosi barátokkal
Kiskunfélegyháza testvérvárosa, Jászfényszaru kerékpárosainál vendégeskedtek a helyi bringások április 29. és május 2. között. A kapcsolat és a közös programok története 2018-ig nyúlik vissza, amelynek részleteit Kovács Gyulával, a helyi kerékpárosokat összefogó baráti kör vezetőjével elevenítettük fel.

Hogyan indult a két település lakói között ez a szép hagyomány?

– 2018-ban szerveztünk Kiskunfélegyháza újratelepülésének 275. évfordulójára egy Jász-Kun kerékpártúrát Őseink Útján címmel. A célállomás Jászfényszaru volt, az a település, ahonnan a legtöbb család érkezett 1743-ban Félegyháza pusztára. Erre az alkalomra hívtuk meg először a jászfényszarui kerékpárosokat, hogy tekerjünk együtt azon az úton, amelyet egykoron őseink gyalog, lóháton, szekéren tettek meg. Itt kezdődött a kapcsolat, amiben a pandémia kényszerű szünetet hozott.

Milyen közös élmények erősítették azóta a barátságot?

– 2021-ben mi láttuk vendégül barátainkat, amit egy Félegyháza–Tiszaalpár–
CsongrádSzentes 100 km-es túrával koronáztuk meg. Idén április végén újra mi voltunk Jászfényszaru vendégei. Az első két napot a Nógrád megyei Terényben töltöttük.



Innen indult a túra a Cserhát izzasztó meredekein. Nagyszerű, felejthetetlen élmény volt nekünk, alföldi kerékpárosoknak, az embert próbára tevő hegyi kerékpározás.



A pihenő általában egy-egy látnivalóhoz társult. Mohorán a Tolnai Klári Emlékház, Csesztvén a Madách-kúria, Balassagyarmaton Kerékpár Múzeum. Este Terényben vendéglátónk, kerékpáros társunk, Fáy Dani dédnagymamájának is emléket állító Csipke Múzeumot tekintettük meg. Az 1871-ben született Fáy Aladárné született Edvi Illés Gizella a világon is jegyzett Hunnia csipke megalkotója.



A hegyekben mintegy 150 kilométert kerékpároztunk. A harmadik nap tekertünk le Jászfényszaruba, ahol a május elsejei városi nap rendezvényein vehettünk részt.



Itt adtuk át Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának jókívánságait és ajándékcsomagját, amit a polgármester asszony megbízásából Tancziko Attila kerékpáros társunk, a jászfényszarui önkormányzat pénzügyi-műszaki ügyintézője vett át. Hétfőn reggel kerékpárral 141 kilométert megtéve érkeztünk haza Kiskunfélegyházára. Ezúton is köszönjük szépen Jászfényszaru polgármesterasszonyának, Győriné dr. Czeglédi Mártának, Jászfényszaru Önkormányzatának, Fáy Dánielnek és feleségének, Fáyné Tornócky Juditnak a terényi vendéglátóinknak, és nem utolsó sorban minden jászfényszarui kerékpáros barátunknak ezt a csodálatos hétvégét, fantasztikus vendéglátást! Jövőre folytatjuk Kiskunfélegyházán!
                  

Kövessen minket a Facebookon is!