Helyi hírek 2014. november 8. 12:10 Forrás: Petőfi Népe

Faluőrség Kunszálláson

Faluőrség Kunszálláson
Az országban elsőként a kunszállási önkormányzat indította el az úgynevezett faluőrséget, amely ötvözi a tanyagondnoki szolgálatot, a járőrszolgálatot és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást.






A településen a közelmúltban történt kettős rablógyilkosság után döntött úgy a helyi képviselő-testület, hogy az egyébként  jó hírű településbiztonságot fokozni kell, és meg kell erősíteni a helybeliek biztonságérzetét – nyilatkozta a Petőfi Népének Kovács Imre, Kunszállás polgármestere.

Ezért beszereztek egy új terepjárót, aminek napközben a tanyagondnoki szolgálat ad munkát az esti és az éjszakai órákban pedig az őrszolgálat munkatársai használják az év minden napján. Azért, hogy az üzemeltetés gazdaságos legyen összevonták a jelzőrendszeres házi segítségnyújtással. Ehhez speciális jelzőkészülékeket helyeznek ki a rászorulóknál, akik ezek segítségével tartják a kapcsolatot az őrszolgálattal. Napközben a tanyagondnok, este pedig a járőrök figyelik a jelzéseket, mint ahogy a községben kihelyezett térfigyelő kamerákat is. Így biztosítva a folyamatos felügyeletet a településen – részletezte a polgármester.

Azt is elmondta, az új szolgáltatás kapcsán módosítják a helyi szociális rendeletet, melyben meghatározzák a jelzőkészülékek igénylésének módjait is. Ezt szociális vagy akár üzleti alapon is igénybe vehetik az érdeklődők. Ugyanakkor a település állandó lakosai részére díjmentesen rendelkezésre a szolgálat – hangsúlyozta Kovács Imre. Tőle azt is megtudtuk, hogy a jelzés beérkezése után a faluőröknek öt percen belül kell a helyszínre érkezniük. Mivel törvények nem túl megengedőek, a faluőrök elsősorban figyelőszolgálatot teljesítenek segítve a rendőrség, tűzoltóság, illetve a mentők munkáját.

Az ország első faluőrsége novemberben indult. Két hónapig kísérleti jelleggel működik, januártól pedig két nyugalmazott rendőr teljes gőzzel vigyázza a falut. Ugyanakkor a faluőrség munkájában a polgárőrök is aktív szerepet vállalnak – tette hozzá Kovács Imre.

 

Kövessen minket a Facebookon is!