Program 2022. május 20. 08:00

Vasárnap a bajszosoké a város

Vasárnap a bajszosoké a város
15 évvel ezelőtt született meg a fesztivál gondolata Gulyás László fejében, vagyis, hogy a férfiak szájszéli ékességének ünnepnapot teremtsenek. Voltak olyan évek, amikor nem voltak adottak a körülmények a megszervezéséhez, idén már a tizenharmadik alkalommal mulathatunk a Kunsági Bajuszfesztiválon május 22-én, vasárnap.

Gulyás László és Patyiné Gulyás Réka szervezők elárulták, hogy idén a megszokott programelemek mellett lesz újdonság is. Többek között az idei év kategóriái között vannak különdíjasok is: az egyik a legPetőfibb bajuszt viselő kapja, az a férfi, aki csakúgy, mint Petőfi, kifent, vékony, pödörített bajuszt visel. A szervezők hozzátették, hogy szerették volna tiszteletüket kifejezni a Petőfi-emlékév kapcsán, ezért került be ez a különdíjas kategória a mustrába. A másik különdíj a bajuszfesztáv-bajnoknak jár, annak a férfinak, akinek a bajsza kifeszítve a leghosszabbként tűnik ki a mezőnyből.

Ezen kívül a tavalyi nagy siker után folytatódik a pitykekonferencia, hiszen úgy vélik, hogy a bajusz mellé szorosan tartozik a ruha és a viselet, amelynek ékessége a pitykegomb. Ennek a tudománynak a két jeles képviselője, Barsi Csaba szakértő, gyűjteménykezelő és Simándi László néprajzkutató, akik szívesen jönnek idén is Kiskunfélegyházára. A téma a társadalmi rétegek pitykegombjai, Nemesektől az üstfoltozókig címmel. Vetítéssel, bemutatókkal tarkított előadásra készülhetnek az érdeklődők.

Természetesen idén is gondoltak a gyerekekre, hiszen családi fesztiválról van szó, a bajuszos férfiak mellett a hölgyeknek és a gyermekeknek is készültek programokkal. A gyermekek saját bajuszukat is elkészíthetik kézműves foglalkozás keretében, amellyel később a gyerekbajusz kategóriában is megmérettethetik magukat.

Egy kialakult programstruktúra szerint egy kiállításmegnyitóval indul az esemény. Ezúttal a Petőfi Sándor Emlékházban, Jánváry Zoltán grafikusművész Vitéz Bajszosok című kiállítására várják az érdeklődőket 10 órakor. Innen indul a díszes társaság táncosokkal, bajszosokkal, ünneplőbe öltözött emberekkel a városi sportcsarnokhoz, ahol a 11 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond Gulyás László, a Magyar Bajusz Társaság alapítója, fesztiválszervező.

A szervező hangsúlyozta, hogy idén Felvidékről érkezik két vendégcsoport is: az egyik a Varkocs zenekar, a másik pedig a Felföldi Dalia Szövetség, akik harcászati bemutatóval készültek az eseményre.



Fotó: Patyi Zoltán – ArtZone Photography

A XIII. Kunsági Bajuszfesztivál részletes programja

10.00 ​Vitéz Bajszosok – Jánváry Zoltán grafikusművész fotókiállítása. ​Megnyitja Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság kapitánya. ​​Lanton muzsikál Buda Ádám énekmondó, közreműködnek szablyaforgató ​​bajuszosok. (​Petőfi Sándor Emlékház)

10.30 ​Bajuszosok felvonulása a Langaléta Garabonciások vezetésével és
​a Padkaporos Táncegyüttes közreműködésével a ​Petőfi Emlékháztól a városi sportcsarnokhoz.

11.00 ​A Bajuszfesztivál megnyitója, beszédet mond Gulyás László, a Magyar Bajusz ​​Társaság alapítója, fesztiválszervező. ​Városi sportcsarnok parkoló – nagyszínpad.

11.15 ​„Nemesektől az üstfoltozókig – Pitykegombok a különböző társadalmi ​​rétegek viseleteiben” – Előadások és szakmai beszélgetés a magyar pitykékről Barsi Csaba pitykegomb-kutató és Simándi László etnográfus vezetésével. ​Közreműködik a Padkaporos Táncegyüttes.
​Ágyú Kézműves Sörgaléria 11.30 -13.00 ​Nevezés és előzsűri a nemzetközi bajuszmustrára
​Padkaporos sátor 12.30 ​Felföldi Dalia Szövetség magyar nemzeti harcművészet bemutatója
​Városi sportcsarnok parkoló – nagyszínpad előtt

13.00​ A Varkocs zenekar koncertje
​Városi sportcsarnok parkoló – nagyszínpad

14.00​ BAJUSZMUSTRA négy kategóriában: Kifent, Természetes és Magyar ​bajusz, valamint Bajusz szakállal kategória. Kislegények bajusza. ​Különdíjak: a legPetőfibb bajusz, bajuszfesztáv-bajnok. ​A Kunsági Bajuszkirály kihirdetése, bajuszkirályi eskü. ​Muzsikál a Por zenekar. ​A zsűri elnöke a 2021. év Kunsági Bajuszkirálya: Fejér Imre.

15.00 ​Pályi János: Vitéz László című bábelőadása, nem csak gyerekeknek az ​Ágyú Kézműves Sörgaléria előtt

17.00 ​Bab Társulat: Jelenetek egy házasságból – óriásbábos, mindenkit ​​​megkacagtató előadás
​Városi sportcsarnok parkoló

18.00 ​Félegyházi Táncszínház és a Padkaporos Táncegyüttes: A költő visszatér – részletek. Tisztelgés Kiskunfélegyháza 200 éve született lánglelkű költője előtt.
Városi sportcsarnok parkoló – nagyszínpad

19.00 Padkaporos Táncegyüttes táncháza. Muzsikál a Por zenekar. (​Padkaporos Ház)

Egész napos programok:

​– Kackiás vándorjátszótér

​– Kézműves foglalkozás: gyermekbajusz-készítés, nevezés a Kislegények ​​
​ bajuszversenyére

​– Egérparádé: apróléptű cirkuszi próbálkozások kicsiknek és nagyoknak
                     

Kövessen minket a Facebookon is!