Helyi hírek 2022. május 20. 16:00

Egészségnapot tartottak a sportcsarnokban

Képgaléria
Egészségnapot tartottak a sportcsarnokban
Egészségügyi állapotfelmérések, prevenciós programok és ingyenes tüdőszűrés várta május 20-án a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokba látogatókat.

Vérnyomás-, vércukor-, testzsír és testtömegindex-mérésen, látásélesség-vizsgálaton és tüdőszűrésen is részt vehettek az érdeklődők az Egészségfejlesztési Iroda, a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat és az Egészséges Félegyházáért Egyesület közös szervezésében megvalósult egészségnapon. A rendezvényen lehetőség nyílt az újraélesztés gyakorlására, valamint az emlő és a here önvizsgálati módszerének elsajátítására, demonstrációs eszközök segítségével. Kíváncsian vették kezükbe a fiatalok azokat a szemüvegeket is, amelyek a különböző szerek használatának észlelést torzító hatásait szimulálták. A drogos és részegszemüvegek viselése közben különböző ügyességi feladatokat is megoldottak, így például kipróbálhatták a toronyépítő és a vonalvezető játékokat.

A résztvevők életmódváltásra ösztönző tájékoztató anyagokat és recepteket is kézhez kaptak, sőt, a helyes fogápolással is megismerkedhettek. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy naponta legalább kétszer, de ha van rá lehetőség, minden főétkezés után ajánlott fogat mosni. Fontos, hogy a fogmosás legalább három percig tartson, a fogkeféket pedig kéthavonta cseréljük le. Mindemellett érdemes óvni fogainkat a túlzott cukorfogyasztástól.

Az eseményen a szűrővizsgálatok fontosságára is felhívták a figyelmet, hiszen az idejében észlelt betegségek nagyobb hatékonysággal gyógyíthatóak. Megtudtuk: bőrgyógyászati szűrésen évente, hallás- és látásvizsgálaton, valamint szájüregi szűrésen kétévente érdemes részt venni. 50 éves kortól évente ajánlott prosztataszűrés, 50 és 70 éves kor között kétévente vastagbélszűrés, 25 és 65 éves kor között pedig háromévente méhnyakszűrés. A rendezvény ideje alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szűrőbuszán ingyenes tüdőszűréssel várták a lakosságot.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                  

Kövessen minket a Facebookon is!