Helyi hírek 2022. május 23. 10:00

Mezgések az ország legjobb gazdászai

Mezgések az ország legjobb gazdászai
Első helyezést ért el a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapata a májusban megrendezett Országos Gazdászversenyen. Ezzel az eredménnyel Turuc Tamás, Becsei Dávid és Kerepesi Roland az ország legjobb gazdászai lettek.

A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon rendezték meg az Agrárszakképző Intézmények II. Országos Gazdászversenyét, amelyen elméleti és gyakorlati feladatokkal várták a csapatokat. A hódmezővásárhelyi megmérettetésen a legjobb eredményt a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai érték el. A felkészülésről és a sikeres versenyzésről a nyertes csapat tagjait, Turuc Tamást, Becsei Dávidot és Kerepesi Rolandot kérdeztük.

– Mivel utolsó éves technikusok vagyunk, így a vizsgára való készülést hoztuk párhuzamba a versenyre való készüléssel, hiszen az is elméleti és gyakorlati részből áll akárcsak a szakmai vizsga. A felkészülésben rengeteget segített Kiss Jenő tanárunk, aki a versenyre is elkísért minket. Támogatását ezúton is köszönjük – fogalmazott Turuc Tamás.

Az Országos Gazdászverseny feladatai között a takarmányok kimérésétől a palántázáson át, a dróntérkép értelmezéséig sokféle kihívással kellett megküzdeniük a versenyzőknek.
– Az elméleti rész egy 50 kérdésből álló teszt feladatlap volt. A kérdések átfogóan érintették a mezőgazdaság minden területét, az állattenyésztéstől és a növénytermesztéstől kezdve, az állategészségügyön és a géptanon át egészen a precíziós gazdálkodásig. A gyakorlati rész több feladatból is állt, volt például élő állaton testtájék meghatározás, haszonállat súlybecslés, palántálás és vetőmag felismerés bekötött szemmel. Géptípus vagy tenyészetkód alapján kellett gépet vagy állatot megkeresni a kiállítás területén, illetve drónfelvételek alapján meghatározni, hogy milyen vadkár, kultúrnövény vagy milyen munkálatok zajlanak éppen az adott képen – részletezte Becsei Dávid.

– Hatalmas boldogság volt számunkra a gőzelem, szinte alig akartuk elhinni, hogy mi nyertünk. Az, hogy az ország legjobbjai vagyunk, nagy elismerés számunkra. Tudatosítja bennünk, hogy ha szeretnénk még ilyen eredményeket elérni, akkor tanulni és dolgozni kell a szakmánkban, azért, hogy ez a jelenlegi tudás ne kopjon, hanem sokkal inkább bővüljön – mondta a győzelem kapcsán Kerepesi Roland.

A nyertes csapat a szakmai tapasztalat mellett rengeteg ajándékkal is gazdagodott. – A bögrétől és tolltól kezdve a szakmai könyveken át egészen a tanuló drónig kaptunk nyereményeket. A drónt az iskolánknak ajánlottuk fel. Emellett a Szegedi Tudományegyetem egyszeri 150 ezer forintnyi ösztöndíját is elnyertük, amelyet az egyetem hallgatóiként kapunk meg. Terveink között szerepel ugyanis, hogy az SZTE-n folytatjuk tanulmányainkat. Mindemellett meghívást kaptunk a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaságba egy egész napos szakmai kirándulásra – sorolták a nyereményeket a fiatalok.

Az ország legjobb gazdászai a szakma jelentőségét így összegezték: az egyre nehezedő körülmények között egyre nagyobb lesz a jelentősége a mezőgazdasági termelésnek, az emberiség élelemmel való ellátásának. Ehhez pedig tudással és elhivatottsággal rendelkező gazdák kellenek.

G. E.
              

Kövessen minket a Facebookon is!