Helyi hírek 2022. május 21. 07:00

Mezősi Ágnes fotóművész tárlata, avagy mi is az az egyensúly?

Képgaléria
Mezősi Ágnes fotóművész tárlata, avagy mi is az az egyensúly?
A Városalapítók Hete rendezvénysorozat keretében nyitották meg a Mezősi Ágnes fotóművész munkáit bemutató tárlatot a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Kiss Czakó Imre, a Wesel Hugó Fotókőr vezetője méltatta Ágnes nem mindennapi munkáit. Beszédében olyan összefüggésekre hívta fel a figyelmet, amely egészen más kontextusba helyezte a tárlat anyagát.

A kiállítás az Egyensúly címet kapta. Definíciója szerint az egyensúly egy rendszer azon állapota, amelyben az egymásra ható erők hatásának összege zéró. Imre az alkotót, Ágnest, afféle „rendszerként” aposztrofálta és a rendszerre ható erőket vizsgálta. Azokat az erőket, amelyek eredményeként a kiállítás összesét alkotó művek megszülettek.

A fotókat elnézve tagadhatatlan, hogy Ágnest a dolgok dinamikája, a növények egyedi alakja, a természet inspirálja. Fotóin a víz, mint elem dominál. Illetve, mindezeket a kőzetek teszik még különlegesebbé. A kövekből induló jellemzés fonalán eljutottunk Ági másik főbb fotótémáihoz, az épületekhez. Legfőképpen a geometria, az emberi találékonyság, az épületek sokszínűsége vonzza. Képeiről sugárzik a stabilitás, a sokszínűség és a mély érzelmi intelligencia.

A kiállítás június 11-éig tekinthető meg a könyvtárban. Ez idő alatt lehetőség lesz egy tárlatvezetéssel egybekötött workshop-ra, ahol betekintést nyerhetnek a cianotípiás fotótechnika rejtelmeibe.

Tarjányi Lili

Fotó: Fantoly Márton
                      

Kövessen minket a Facebookon is!