Helyi hírek 2022. május 21. 08:00

Meserajzok Miklya B. Emesétől

Képgaléria
Meserajzok Miklya B. Emesétől
Május 20-án pénteken nyitotta meg kapuit Miklya B. Emese Sára első önálló tárlata, amely a „MESErajzok” címet kapta és egészen június 10-éig megtekinthető a Móra Ferenc Művelődési Központban. A tárlatot Miklya Zsolt költő, szerkesztő, gyermekirodalmi szakember és nem utolsó sorban Emese édesapja nyitotta meg. Kezdésként egy kis játékkal kedveskedett, miszerint a képeket egy-egy mondatban jellemezni kellett egy cetlin, azt bedobni egy kalapba és a végén Emesének ki kellett találnia, hogy a jellemzés mely, az általa papírra vetett karakterről szólhat.

A játék után Zsolt felolvasott egy rövid eszmefuttatást, amit lánya 16 éves korában írt. Ezt hallgatva a tárlat új értelmet nyert, hiszen világossá vált, hogy a karakterek, amelyeket láthatunk, Emesét már fiatal kora óta elkísérik és fontos szerepet játszanak az életében. A grafikákat nézve, rajzról rajzra nyomon követhetjük Emese lelki fejlődését, nővé válását a „Piroska-sorozatban”.

Miklya Zsolt egy másik, mindenki számára elgondolkodtató mondatot emelt ki az egyik tanmeséből. Eszerint a gyerekek nem rosszak, csak kreatívak. Ezen megállapítás mentén világossá válik, hogy két nézőpont, a felnőtté és a gyermeké ütközik, ahol mindkét fél a maga szempontjából vizsgálja a különböző cselekményeket. Ebben az esetben a gyermekek világképe formálódik játék közben, amit a felnőtt gyakran már nem ért, hisz világnézete kész, sokszor bemerevedett. Ez nem feltétlen lázadás, hanem tapasztalatszerzés. Az, hogy a gyermek, a kamasz önmagában világot teremt, mesét alkot, az nem más, mint a lét eszenciája.

Tarjányi Lili

Fotó: Fantoly Márton
    

Kövessen minket a Facebookon is!